Uber dolazi u Šibenik, lokalni taksisti na iglama

Popularni prijevoz servis za građane Uber stiže i u Šibenik, nakon što je zasad prisutan u četiri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovnik

U četvrtak točno u podne, u D-Resort hotelu u Mandalini u Šibeniku Uber će predstaviti svoje usluge novinarima i pred turističku sezonu najaviti vožnje koje kreću odmah, piše ŠibenikIn .


Uber je pokrenut kao startup u Kaliforniji 2009. godine, nakon čega se pojavila i aplikacija za pametne telefone. Funkcionira na način da aplikacija spaja osobe koje imaju vozilo, s onima koji traže prijevoz, sve to jeftinije nego što je cijena klasične taksi usluge.

Zbog toga su se ubrzo našli na udaru konkurencije pa je i u Hrvatskoj bilo ružnih scena, napada na njihove vozače i slično, a aktualna Vlada traži načina kako da ih stavi iznad zakona.

Paralelno s pravnim zavrzlamama koje su tijeku, građani su prilično zadovoljni njihovom uslugom. Uber stiže brzo, nije skup i u cijelom svijetu je najatraktivnija usluga prijevoza koju će sigurno koristiti Šibenčani i njihovi turisti.

Šibenski taksisti nezadovoljni

– Mi plaćamo spomeničku rentu, pa puste poreze, PDV pa još gradu pet tisuća kuna i još gomilu toga, ni sam ne znam što još, a vozač Ubera samo treba otvorit žiro račun i može voziti isto kao i mi ostali! Ja samo želim da imamo ista prava. Ako mi sve to plaćamo, zašto on ne plaća? Ionako jedva krpam kraj s krajem. Dok je sezona još i ima nešto posla, ali kada dođe zima sve ode u vitar – rekao je za ŠibenikIn šibenski taksist Božo Mijić.

Stav predsjednika sekcije taksi prijevoznika pri Udruženju obrtnika Šibenik, Ante Burazera Iličića je da Uber radi ilegalno.– Ti ljudi rade ilegalno. Inspekcije im skidaju tablice, a ako ih ponovno uhvate u prekršaju, oduzimaju im sredstvo rada. To je počelo u Hrvatskoj, a o tome nitko ne piše. Uber oštećuje državu i navlači ljude na tank led. Pogledajte samo što se događa u drugim europskim državama, nema zemlje koja ih nije ograničila. Oni rade tako da nalaze rupe u zakonu, to je sistem osmišljen za prikupljenje provizije radom drugoga – ističe Burazer Iličić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0