Uber dolazi u Šibenik, lokalni taksisti na iglama

Popularni prijevoz servis za građane Uber stiže i u Šibenik, nakon što je zasad prisutan u četiri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovnik

U četvrtak točno u podne, u D-Resort hotelu u Mandalini u Šibeniku Uber će predstaviti svoje usluge novinarima i pred turističku sezonu najaviti vožnje koje kreću odmah, piše ŠibenikIn .


Uber je pokrenut kao startup u Kaliforniji 2009. godine, nakon čega se pojavila i aplikacija za pametne telefone. Funkcionira na način da aplikacija spaja osobe koje imaju vozilo, s onima koji traže prijevoz, sve to jeftinije nego što je cijena klasične taksi usluge.

Zbog toga su se ubrzo našli na udaru konkurencije pa je i u Hrvatskoj bilo ružnih scena, napada na njihove vozače i slično, a aktualna Vlada traži načina kako da ih stavi iznad zakona.

Paralelno s pravnim zavrzlamama koje su tijeku, građani su prilično zadovoljni njihovom uslugom. Uber stiže brzo, nije skup i u cijelom svijetu je najatraktivnija usluga prijevoza koju će sigurno koristiti Šibenčani i njihovi turisti.

Šibenski taksisti nezadovoljni

– Mi plaćamo spomeničku rentu, pa puste poreze, PDV pa još gradu pet tisuća kuna i još gomilu toga, ni sam ne znam što još, a vozač Ubera samo treba otvorit žiro račun i može voziti isto kao i mi ostali! Ja samo želim da imamo ista prava. Ako mi sve to plaćamo, zašto on ne plaća? Ionako jedva krpam kraj s krajem. Dok je sezona još i ima nešto posla, ali kada dođe zima sve ode u vitar – rekao je za ŠibenikIn šibenski taksist Božo Mijić.

Stav predsjednika sekcije taksi prijevoznika pri Udruženju obrtnika Šibenik, Ante Burazera Iličića je da Uber radi ilegalno.


– Ti ljudi rade ilegalno. Inspekcije im skidaju tablice, a ako ih ponovno uhvate u prekršaju, oduzimaju im sredstvo rada. To je počelo u Hrvatskoj, a o tome nitko ne piše. Uber oštećuje državu i navlači ljude na tank led. Pogledajte samo što se događa u drugim europskim državama, nema zemlje koja ih nije ograničila. Oni rade tako da nalaze rupe u zakonu, to je sistem osmišljen za prikupljenje provizije radom drugoga – ističe Burazer Iličić.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0