U Žrnovnici najavljena nova sezona kampanje Boranka – najveće akcije pošumljavanja požarišta Dalmacije

Izviđači i drugi volonteri Boranke od idućeg tjedna nastavljaju pošumljavati požarišta u okolici Splita uz poseban naglasak na poštivanje epidemioloških mjera

Savez izviđača Hrvatske predstavio je u petak, 9. listopada, na najavnoj konferenciji održanoj u splitskom naselju Žrnovnica, novu sezonu i aktivnosti u nastavku kampanju Boranka, najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije. Kako je najavljeno, ovogodišnje akcije pošumljavanja nastavljaju se već 17.10.2020., ali uz posebno poštivanje epidemioloških mjera.  Tako će ukupan broj akcija i volontera biti manji no proteklih godina, ali s obzirom da se akcije pošumljavanja odvijaju na otvorenom, biti će moguće održavanje dovoljnog razmaka među volonterima.


Izviđačima su se na konferenciji pridružili predstavnici glavnih partnera i sponzora kampanje Boranka – Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatske šume, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ, Raiffeisen banka i Radenska Adriatic.

Kako zbog pandemije koronavirusa ove godine neće biti moguće održati edukativne radionice po školama koje su vodili stručni timovi organizatora Boranke, ove godine školama će se podijeliti besplatni edukativni kompleti za djecu i mlade.  Tako će, uz pomoć sponzora kampanje, organizatori Boranke osigurati 10 000 edukativnih kompleta koje će škole moći dobiti u potpunosti besplatno.  Paketi će sadržavati boralice – posebne pastelne bojice izrađene od izgorjelih stabala i edukativne brošure na temu važnosti šuma, zaštite prirode, prevencije požara i učinka klimatskih promjena.  U Savezu izviđača Hrvatske naglašavaju kako će kompleti biti spremni tokom studenog kada će pozvati škole da im se jave i besplatno ih preuzmu.

Akcije pošumljavanja održat će se ove godine na području splitskih naselja Žrnovnica i Sitno Donje gdje su nastale najveće štete u katastrofalnim požarima 2017. godine. Ukupno će se održati 6 akcija tokom 3 vikenda u listopadu i studenom. Volonterima će biti osiguran besplatan prijevoz od grada Splita, s terminala u Sukoišanskoj, do lokacija pošumljavanja i nazad.  Svi volonteri dobit će zaštitnu opremu, opremu i alat za sadnju, sadnice, vodu za piće i hladni obrok. Prije početka sadnje volonteri će na lokaciji proći kratku instruktažu koju će držati stručnjaci Hrvatskih šuma.  Sve informacije i prijave za volontiranje u akcijama pošumljavanja mogu se dobiti putem e-maila info@boranka.hr.

– Ova sezona izuzetno je izazovna zbog pandemije koronavirusa, ali dat ćemo sve od sebe da nastavimo saditi stabla na crna dalmatinska požarišta kako bismo vratili šume tamo gdje su nekada bile.  Odradit ćemo ovu sezonu s još više elana, ali uz strogo poštivanje epidemioloških mjera i poziv svim volonterima da budu odgovorni jer štiteći sebe štite i druge.  Boranka ide dalje i zahvalni smo na punoj podršci svima našim volonterima, partnerima i sponzorima – izjavio je Dan Špicer, glavni koordinator kampanje Boranka i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske.

Ante Taraš, upravitelj šumarije Split, naglasio je kako su osigurali dovoljno sadnica i da će njihovi stručnjaci i ove godine biti podrška izviđačima i drugim volonterima Boranke  koja je do sada već postigla izuzetan uspjeh. 


– Jako smo sretni što nam se od prošlogodišnje sadnje primio veliki broj sadnica čemu su pomogle i akcije zalijevanja koje su izviđački volonteri i šumari zajedno proveli ovo ljeto. Bez zalijevanja sadnica na ovom području uspjeh samog pošumljavanja bio bi puno manji – zaključio je Taraš.

Okupljenima su se na konferenciji obratili i Darko Gavrić, pročelnik HGSS stanice Split, Srđan Kuščević, pročelnik područnog ureda Civilne zaštite Split i Silvana Nikolić iz Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita. Svaki od predstavnika partnerskih organizacija Boranke iznio je koja će biti njihova uloga u daljnjim aktivnostima te su zahvalili što su dio ovako velike i uspješne kampanje. Konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik Ante Bačić kojemu su organizatori zahvalili na dosadašnjoj pomoći u koordiniranju s lokalnim i državnim institucijama koje pružaju podršku u organizaciji čitave kampanje.Okupljene su na kraju konferencije pozdravili i predstavnici glavnih sponzora kampanje Boranka bez čije financijske pomoći ne bi bilo moguće organizirati cjelokupnu kampanju.

– Iznimna nam je čast sudjelovati u ovako divnom projektu. Naših 200 zaposlenika već je volontiralo lani u akcijama pošumljavanja, a Boranku podržavamo i ove godine. Odlučniji smo nego ikad u našoj misiji – pomažemo sebi tako što pomažemo prirodi, jer priroda nam daje život – izjavila je Sara Foršek, Sustainability Officer Raiffeisen banke.

– Velika nam je čast i zadovoljstvo što možemo sudjelovati u ovom jedinstvenom i nadasve plemenitom projektu s Borankom koja je za nas najbolji partner za zaštitu prirode.  Mi u Radenskoj kažemo – sve što se radi sa srcem uspijeva – mi smo u ovaj projekt ugradili najviše što imamo – naša tri srca.  Nadam se da će se tih 10 000 stabala, koje ćemo u suradnji s Borankom posaditi, pretvoriti u divnu šumu u kojoj život nalazi svoj dom – poručila je putem video poruke Egle Wahle, direktorica marketinga Radenska ADRIATIC.

Podsjetimo, Boranka je do sada uključila više od 6 300 volontera koji su u dvije godine zasadili više od 65 000 stabala na požarištima Dalmacije.  Zbog svoje učinkovitosti i originalnosti, Boranka je postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti osvojivši brojne domaće i međunarodne nagrade. Kako naglašavaju organizatori iz Saveza izviđača Hrvatske, sve ove nagrade dodatni su im poticaj da uključe još više volontera i posade nove desetke tisuća stabala na požarištima Dalmacije.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime