U Zagrebu je zabilježen prvi slučaj širenja virusa među djecom u jednoj osnovnoj školi. Naime, dvoje osnovnoškolaca iz istog razreda pozitivno je na covid-19, a epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pokušavaju saznati tko se prvi zarazio, piše Jutarnji list.

– Ovo je zapravo indicija prvog prijenosa. Još uvijek se to ne može potvrditi jer su se možda oba djeteta zarazila izvan škole. Ipak, vjerojatnije je da je došlo do prijenosa – kaže prim. Marija Posavec, specijalistica školske medicine sa Štampara.

Pojašnjava da je to za sada izolirani slučaj te da su sva do sada oboljela školska djeca zaražena izvan škole, a svi njihovi kontakti, djeca iz razreda koja su u samoizolaciji, ne obolijevaju.

Pravila samoizolacije

– To je pozitivno i možda se kroz naredni period promijene neka saznanja koja bi utjecala na samoizolaciju djece. No, imamo iza sebe tek četiri tjedna iskustva, i u drugim zemljama je škola tek nedavno počela, tako da se moramo malo strpjeti – kaže Posavec. Naglašava da djeca ne idu automatizmom u samoizolaciju te da, kada bi postojali epidemiološki uvjeti, ne bi odlazio cijeli razred u samoizolaciju.

– Znam za samo jednu školu u Zagrebu koja ima sve uvjete. Od pleksiglasa za profesora do razmaka među učenicima većeg od dva metra. Nažalost, to nije realno u ostalim školama – govori Posavec i dodaje da većina roditelja nema ništa protiv maski i mjera.

Primjerice, od početka godine samo je 50 roditelja u Zagrebu zatražilo da djeca ne nose maske zbog nekih realnih razloga, a jednako toliko ih je zatražilo online nastavu jer su djeca vulnerabilne skupine.Prema podacima koje na dnevnoj bazi prikuplja Ministarstvo znanosti i obrazovanja, s jučerašnjim danom pod mjerom samoizolacije bilo je 3540 djece, od koje je 2812 školskog uzrasta. Ukupno je registrirano 151 covid pozitivno dijete (115 školske dobi). U samoizolaciji su 93 prosvjetna djelatnika – 17 ih je pozitivnih.

Prije dva tjedna u samoizolaciji je bilo 2873 djece, uz 226 pozitivnih. Prosvjetnih djelatnika u samoizolaciji bilo je više nego 1. listopada, 127, kao i covid pozitivnih (27).

Razmišlja li se o izmjeni prakse prema kojoj čitav razredni odjel odlazi u samoizolaciju zbog jednog pozitivnog djeteta, iako ostala djeca nemaju simptome? U školama o tome imaju različita mišljenja. Većinski prevladava želja za izbjegavanjem nastave na daljinu (zaslužna loša iskustva), ali, ujedno, u školama nastaje panika i u slučaju kada je učeniku izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom.

U tom slučaju ostatak razreda ostaje na nastavi. Svježi takav primjer zabilježili su, po potvrdi ravnateljice Branke Smolković Cerovski, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pisarovini. Škola je obaviještena da je mjeru samoizolacije dobio učenik čiji je otac pozitivan na covid. Htjeli, ne htjeli, unatoč svim mjerama, nastala je panika.

Nastava online

– Smatram da je potrebno, koliko god je to moguće, zadržati većinu djece u školskim prostorima i potruditi se da virus ne prodire u škole poštujući sve dobivene upute i preporuke. Naravno da ne možemo utjecati na neke stvari koje se događaju izvan škole. Svaku situaciju treba sagledati za sebe i uvijek naći optimalno rješenje.

Katkad vjerojatno neće biti nužno da zbog jednog djeteta koje završi u samoizolaciji kod kuće ostaje cijeli razred i prati nastavu online – smatra ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani, Igor Matijašić.

Ravnatelju zagrebačke gimnazije Tituša Brezovačkog, Damiru Jelenskom, čini se logično da u samoizolaciju ide čitav razred ako je jedno ili više djece pozitivno. – Realno, uopće nije bitno što ja mislim. Moja pozicija nije da sumnjam u epidemiologe. I dalje se držimo svih mjera i, srećom, zbog korone nam iz pogona dosad nije ispao niti jedan djelatnik – kaže Jelenski, piše Jutarnji list.

U Ministarstvu obrazovanja generalni stav je da se poštuje struka.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime