Hrvatska državljanka koja je u nedjelju iz Wuhana u Kini doputovala u Zračnu luku “Franjo Tuđman” u Zagrebu ne pokazuje simptome zaraze koronavirusom te će biti još dva dana u izolaciji do isteka 14-dnevnog razdoblja inkubacije, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, koji tvrdi kako i dalje nema mjesta panici.

– Apsolutno nema mjesta panici, nije riječ o postojanju bolesti; planirali smo imati vježbu, i sad je neplanirano imamo uživo – rekao je ministar, koji je u Zračnu luku došao u pratnji epidemiologa Bernarda Kaića te pročelnika Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića.

– Dakle, ona je zdrava, nema bolest, ovo je samo način pripremanja za ovakve i slične slučajeve – ustvrdio je Beroš.

Ekspertna skupina u zračnu je luku, kako je pojasnio, stigla nakon dojave o polijetanju aviona s Bliskog istoka prema Zagrebu u kojemu se nalazila hrvatska državljanka koja je prije 12 dana napustila Wuhan, grad u kojemu je infekcija počela, a po ministrovim riječima, sve su službe, počevši od uzbunjivanja, “odradile svoj posao na visini zadatka”.

– S obzirom da znamo da je inkubacija 14 dana, htjeli smo postupiti na ovaj način. Da je prošao rok od 14 dana, nju bi smatrali potpuno zdravom osobom i ona bi se mogla slobodno kretati. Međutim, s obzirom da imamo još dva dana do isteka inkubacije, ona će rješenjem sanitarne inspekcije biti podvrgnuta zdravstvenom nadzoru – kazao je Beroš.

Upitan raspolaže li kakvim informacijama o sudbini preostalih četvero hrvatskih državljana koji bi trebali u nedjelju doputovati iz Kine u Francusku, ministar je kazao kako su oni prema njegovim saznanjima još uvijek “u zraku”, a njihovo se slijetanje na jug Francuske očekuje u poslijepodnevnim satima, gdje je predviđeno da će ostati u izolaciji.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime