Više od 300 stručnjaka iz područja strojarstva okupilo se u Vodicama na 6. Danima inženjera strojarstva, međunarodnom kongresu koji organizira Hrvatska komora inženjera strojarstva (HKIS).

Robotika, energetska učinkovitost, trendovi u hidroenergetici, samo su neke od tema o kojima su brojni stručnjaci iz sektora strojarstva, ali i profesori i studenti tehničkih i ostalih srodnih i interdisciplinarnih studija govorili tijekom prva dva dana Kongresa.

Najveću pozornost sudionika dobio je istraživač i utemeljitelj pariškog laboratorija za robotiku te profesor na sveučilištu Paris-Saclay, prof.dr.sc Yasser Alayli, koji je govorio o robotici koja pomaže osobama smanjene pokretljivosti.

Iznimno zanimljivo predavanje održala je i dr.sc. Sanja Vujačić koja je pokušala dati odgovor čemu bi 2050. godine mogao nalikovati „nadčovjek“ ili „poboljšani“ čovjek.

– Transhumanisti su uvjereni da je čovjeka nužno osloboditi njegovebiološke ranjivosti, zaustaviti fenomen starenja, te poboljšati čovjekove sposobnosti, osobito sposobnosti mozga, čime bi postao moćniji nego što je danas. 2050. godine “poboljšani“ čovjek bi trebao vidjeti dalje i u mraku, ne osjećati umor, sporije stariti i ne biti izložen riziku razvoja neurodegenerativnih bolesti. Putem hipotetskog „uploadinga“ ili rekonstitucije kompleksnosti ljudskog mozga, kao i prijenosa tog savršenog sustava međusobno povezanih 100 milijardi stanica na računalo, transhumanisti se nadaju razviti inteligenciju superiorniju današnjoj ljudskoj inteligenciji, rekla je Vujačić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime