U Trogiru je održana tradicionalna akciju pod nazivom “Vinskom cestom do humanosti i dobrote“. Organizator ove hvalevrijedne akcije za Udrugu “Toms“ je trogirska karnevalska udruga “Rašpin Jute“, koja okuplja vesele i nasmijane ljude koji vole maske, dobru zabavu, a i jedini njeguju tradiciju maškaranja u Trogiru.

Udruga “Toms“, za one koji ih još ne znaju i nisu upoznati s njihovim radom, okuplja veliki broj članova, djece i odraslih, te je s godinama postala važan čimbenik u životu osoba s invaliditetom na području grada trogira te na području općina okrug, marina i seget.
Pri udruzi djeluje i centar pod nazivom “Dječji osmijeh“ u kojemu se provode individualne i grupne terapije s djecom različite kronološke dobi. Terapije provode stručnjaci različitih profila: logoped, rehabilitator, učitelj, psiholog te fizioterapeut.

Osim Centra, Udruga se može pohvaliti i s terapijskim jahanjem koje provodi koordinatorica Ana Jajić uz pomoć mladih volontera koji su i sinoć bili velika pomoć u humanitarnoj akciji.
Malo podalje od bine nalazio se štand na kojemu su bila izložena vina iz svih krajeva lijepe naše. Vina su prodavali svi zaposlenici Udruge “Toms“ uz pomoć mladih i onih malo starijih volontera koji su također bili od velike pomoći gdje su uložili svoj veliki trud i rad.

Prodajom vina, Udruga “Toms“ je do sada uspjela pomoći osobama s invaliditetom u prilagodbi stana ili kuće, u kupnji kombija, električnih kolica te u preuređenju kupatila, a zadnjih godina prodaja vina pomaže dječjem centru u kupnji materijala i aparata koji su potrebni za kvalitetan i prepoznat rad stručnjaka.

Naime, volonteri, zajedno sa predsjednikom Udruge Ivicom Bašićem, su kroz svibanj, lipanj i srpanj obišli čitavu hrvatsku, od Iloka i Vukovara, Kutjeva, Kutine, Đakova preko Istre, Vodnjana, Buja i Buzeta pa sve do Korčule i Peljšca na jugu. Prikupljeno je ukupno 1,200 boca vina i 700 litara vina u refužo ambalaži od vinara diljem lijepe naše koji svoja vina doniraju upravo u ove humanitarne svrhe za pomoć osobama s invaliditetom.

Važno je naglasiti i zanimljivost da je Udruga “Toms“ jedina udruga u Hrvatskoj koja provodi ovakvu vrstu akcije te su jako ponosni na suradnju s vinarima te na uspijeh akcije svih ovih godina.Za one koji su se odazvali humanitarnoj akciji pripremili su i bogat kulturno-umjetnički program. Nastupali su: Narodna glazba Trogir, Segetske mažoretkinje, Marina Kuzmanić (solo salsa fusion na predivnu pjesmu Olivera Dragojevića), Kud Kvadrilja uz pratnju mandolinskog orkestra, Boris Oštrić i Ribari. Voditeljice ovogodišnjeg humanitarnog programa bile su i same djelatnice Udruge “Toms“, rehabilitatorica Mira Buble Ćudina i logopedica Marina Perleta.


2 KOMENTARI

  1. Sramota da nijedna slika ni ime Neda Kovačeva nije objavljena, a čovjek je 3 sata zabavlja publiku, nego stavljate oštrića i bend koji su svirali uru i 15 min, sramota za Trogir i novinara!

  2. Napunit će đepove Ivica Bašić ponovo ka i svake godine… a vi ludi i naivni vinari dajite boce koje se posli za kes prodaju po restoranima … daleko je to od Humanosti i dobrote a i neznam šta nadležne institucije čekaju ima tu elemenata svega….

Comments are closed.