Od djeteta ne treba tražiti da se suočava sa odgovornošću za koju nije spremno, niti ga treba oterećivati odlukama za čije donošenje nije dovoljno odraslo. Ali…treba ga ojačati, osposobiti, otkriti mu da može sam oplemeniti svoj svakodnevni život, pomoći sebi i drugima u nevolji, istražiti svoje okruženje i otkriti kako to okruženje može biti i te kako zanimljivo i inspirativno.

Nekako na tom tragu su HPD Malačka i Dječji vrtić Višnjica- Radun započeli lijepu suradnju koja je razveselila i djecu i tete, ali i članove HPD Malačka i koja može biti poticaj drugim vrtićima i roditeljima. Predvođene tetama, Višnjom Pruže i Antoniom Čubelić, grupa vrtićke djece jučer je provela vrlo zanimljiv dan. Započeo je krafnama i čajem u Planinarskom domu Malačka. Teta vodička, Ivana Jozić, otkrila im je što je tom kompas i čemu služi, što je to planinarska oprema pa što su to markacije i kako se snaći slijedeći te crvene „točkice“ po stablima, što su to strane svijeta, kako se vratiti doma ako se izgubiš, kako se snaći i kako si pomoći u nevolji.

Nakon što su se već osjećali kao iskusni planinari, krenuli su u istraživanje. Vidjeli su bunkere iz prvog i drugog svjetskog rata, otkrili što je to samoniklo bilje, kako se koristi te su ga i brali. Naravno da gledano očima djeteta ne postoji sedam svjetskih čuda. Postoji sedam miliona čuda, ali sva čuda završe dječjom igrom pa je tako i bilo i ovom prigodom.

Nakon što su sve istražili i puno toga naučili, vratili su se u Planinarski dom gdje su ih dočekali barba Marko, domar, palačinke i šalica toplog čaja te slobodno vrijeme za igru.
Puno toga su djeca naučila i otkrila tijekom boravka na Malački. Ali i druga strana je otkrila nešto – duša se liječi kada ste među djecom. Ako je to još u planini – e to je pun pogodak. Ovo je početak jednog divnog prijateljstva i suradnje. Možda i spas za djecu u ovim danima epidemije kada je puno toga na njihovim leđima. Pozivamo sve vrtiće da se uključe i iskoriste blagodati Planinarskog doma Malačka kao i želju članova da pomognu prebroditi ovaj period i djeci i roditeljima.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
1
Hagić
3
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime