U Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je započela dvodnevna međunarodna radionica „Procesi pripreme i prijave na EU programe“, koja je rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske gospodarske komore. Naime, radionicu održavaju predstavnici  Centra za industrijski razvoj (CIRAZ) pri HGK.

Cilj je radionice upoznati sudionike s programima europske teritorijalne suradnje (prekogranične, međuregionalne i transgranične), te s procesima pripreme i prijave na EU programe s ciljem što efikasnijeg povlačenja sredstava iz EU fondova.

Na konferenciji za novinare nazočnima su se obratili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze i v.d. predsjednice Županijske komore Split Mirjana Čagalj, ujedno i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš, te predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH Marko Šantić.

Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj je istaknula kako je inicijativa za organiziranjem radionice nastala nakon ovogodišnjeg, 17. Foruma gospodarskih komora jadransko-jonske regije, s potrebom da se u većoj mjeri konkretizira dugogodišnja suradnja kroz projekte od zajedničkog interesa. „Rezultat zajedničke suradnje je šest projekata koji su pripremljeni, a riječ je o projektima suradnje bolnica u Mostaru i Splitu, zračnih luka dvaju gradova kao i Unske pruge koja prolazi kroz BiH i Hrvatsku. Cilj nam je dobiti novčana sredstva iz EU  za financiranje što više projekata“, rekla je M. Čagalj.

Potpredsjednik HGK Tomislav Radoš je dodao kako bez zajedničke suradnje i sinergije nije moguće kvalitetno pripremiti i realizirati  projekte, a samo ovih šest koji su do sada pripremljeni vrijede oko 12 milijuna eura.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izrazio je zahvalnost HGK na potpori i prenošenju iskustava iz Hrvatske, a predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH Marko Šantić naglasio da je kvalitetna i kontinuirana edukacija ljudskih kapaciteta preduvjet uspješnog apliciranja na natječaje i veću iskoristivost dostupnih izvora financiranja.Na radionici sudjeluju predstavnici institucija, gradova i općina, županija, Agencija za razvoj iz BiH, Sveučilišta u Mostaru i predstavnici Privredne komore Crne Gore i Privredne komore Trebinje. Na marginama radionice održat će se i sastanak uže koordinacije predsjednika gospodarskih komora iz tri susjedne zemlje: Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0