Nakon duljeg razdoblja iznadprosječne topline i južine, Hrvatsku će zahvatiti izražena promjena vremena u srijedu i četvrtak, 2. i 3. listopada 2019. Mjestimice će biti obilne kiše i jakog vjetra, a temperatura zraka osjetno će se sniziti, izvijestio je danas DHMZ. U nastavku pročitajte ostatak priopćenje državnih meteorologa:

“Sa sjeverozapada kontinenta približava se hladna zračna masa, a u Genovskom zaljevu formirat će se ciklona.

U srijedu kasno poslijepodne frontalni sustav zahvatit će najprije sjeverni Jadran i zapadne predjele unutrašnjosti, a tijekom noći na četvrtak ciklona će prijeći nad Jadran i donijeti lokalno obilnu kišu. U ovakvim okolnostima moguće je i olujno nevrijeme s izraženim pljuskovima i grmljavinom.

Narančasti MeteoAlarm za srijedu za dio Jadrana (DHMZ)

Tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega (Slika 2). Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu.

 

Osim oborine, pažnju treba usmjeriti i na vjetar jer će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Poteškoće, iako manje, moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar” – stoji u priopćenju DHMZ-a.

Prognoza ALADIN modela za polje udara vjetra za 3. 10. 2019. u 09 UTC

A što nas konkretno očekuje u Dalmaciji sljedećih dana?

Srijeda će biti posljednji topli dan ovog tjedna. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Od jutra će ponegdje biti slabe kiše, uglavnom u sjevernoj Dalmaciji. Navečer u sjevernoj Dalmaciji jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, postupno će se proširiti na veći dio Dalmacije. Puhat će jugo koje će uglavnom biti umjereno, popodne na moru srednje i južne Dalmacije pojačano s jakim udarima. Navečer u sjevernoj Dalmaciji umjerena do pojačana bura i tramontana. Jutro toplo, najviše dnevne temperature zraka većinom od 22 do 26°C. navečer postupno svježije.

U prvom dijelu četvrtka u većini predjela umjereno do znatno oblačno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponegdje su moguće veće količine oborina i preko 40 litara po kvadratnom metru. Na vrhovima Dinare i Kamešnice moguć je prvi snijeg sezone. U drugom dijelu dana prestanak oborina i djelomično razvedravanje, prvo na sjeveru Dalmacije. Zapuhat će bura koja će na sjeveru Dalmacije imati olujne udare, podno Velebita orkanske, preko 120 km/h. Drugdje će bura biti znatno slabija. Osjetno hladnije nego prethodni dana. Sredinom dana temperature zraka od 9°C ponegdje u Zagori do 20°C na krajnjem jugu Dalmacije.

Očekivane temperature zraka u četvrtak u 10 sati ujutro (MeteoAdriatic)

U petak nas očekuje stabilno vrijeme uz hladno jutro. Danju će temperature većinom biti od 18 do 22°C.

Veći dio vikenda bit će suh. Ipak u drugom dijelu subote ponegdje je moguća kiša. Zanimljivo, moguće naoblačenje u drugom dijelu subote koje predviđaju neki prognostički modeli ima veze s ostatcima uragana Lorenzo. Uragan trenutno napušta Tenerife, a u četvrtak će kao snažna ciklona biti pred obalama Irske. U petak će biti nad Velikom Britanijom, a u subotu bi ostaci uragana mogli utjecati na vrijeme u srednjoj Europi, uključujući Hrvatsku. Nova obilna kiša očekuje nas u ponedjeljak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime