U Splitu se od 16. do 20. lipnja po prvi puta održava međunarodna sklerokronološka konferencija – 5th International Sclerochronology Conference

5th International Sclerochronology Conference okuplja na jednom mjestu preko 150 znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta veoma raznolikog znanstvenog usmjerenja koje povezuje baš ovo probitačno multidisciplinarno znanstveno polje. I upravo je to ono što ovoj konferenciji pod vodstvom dr. sc. Melite Peharde Uljević i pod pokroviteljstvom Instituta za oceanografiju i ribarstvo daje iznimnu vrijednost: biolozi, geolozi, kemičari i paleoekolozi će na jednom mjestu imati priliku podijeliti svoje znanstvene ideje i diskutirati nova znanstvena otkrića vođeni sljedećom tematikom: paleoekologijom i evolucijom; biomineralizacijom; biomonitoringom okoliša; ribarstvenom ekologijom i menadžmentom, rastom, bioenergetikom i ekosistemima; klimom i oceanima kroz prošlost, sadašnjost i budućnost; sklerokronologijom i interakcijom čovjeka i okoliša.

Sklerkronologija je istraživanje fizikalnih i kemijskih varijacija u akrecijskim tvrdim tkivima organizama i vremenskim kontektstom u kojem je to tkivo svoreno. Ona se fokusira ponajviše na obrasce rasta koji odražavaju godišnje, mjesečne, dvotjedne, plimne i dnevne utjecaje koji su posljedica različitih okolišnih i astronomskih čimbenika. Poznati primjeri su svakodnevno povezivanje kostura koralja u grebenje i godišnji prstenovi rasta u ljušturama školjkaša. Sklerokronologija je analogna dendrokronologiji, istraživanju godova u drveću, te također nastoji zaključiti bitne značajke životne povijesti organizma kao i rekonstruirati zapise o promjenama u okolišu i klimu kroz prostor i vrijeme.