Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić otvorila je zajedno s izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom Republike Kazahstana, Toležanom Barlyabayevim danas je u Splitu otvorila prostorije Konzulata Republike Kazahstana u Republici Hrvatskoj.

To je treći kazahstanski konzulat u Hrvatskoj, uz postojeće u Umagu i Dubrovniku, na čijem je čelu počasni konzul Mateo Tramontana, iskusni gospodarstvenik iz područja brodogradnje i turizma.

Obraćajući se prisutnima ministrica Pejčinović Burić naglasila je vrlo dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kazahstana te istaknula kako je rad počasnog konzula iznimno cijenjen i važan most suradnje. U osobitom je interesu obiju zemalja jačanje gospodarske suradnje, što je potvrđeno i tijekom prošlotjednog posjeta ministrice Kazahstanu, 30. travnja 2019. godine.

Otvaranje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Nur-Sultanu i Konzulata u Splitu pridonijet će snažnijoj suradnji dviju država te potaknuti jaču turističku razmjenu.

– Ovo je vrlo važan događaj. Prije sedam dana bilo je otvoreno veleposlanstvo Hrvatske u našem glavnom gradu Nursultanu. Ovo je drugi korak za jačanju naše suradnje i odnosa. Hrvatsko veleposlanstvo ima mogućnost izdavanje vize što bi trebalo utjecati na veći broj gostiju i doseljenika iz Kazakhstana. Nadamo se i povećanju broja naših turista u Hrvatskoj. Hrvati puno dolaze u Kazakhstan – kazao je Barlyabayev za Dalmacija Danas naveo je i Marka Pola kao prvog poznatog turista iz 13. stoljeća.

Naglasio je da danas u Kazakhstanu posluje 20 tvrtki iz Hrvatske poput Ericssona Nikola Tesla, Podravke, Plive.

– Nadamo se da će se povećati i broj hrvatskih investicija u Kazakhstanu, a isto tako da će i našim investitorima Hrvatska postati zanimljivija. Kazakhstan je 32 puta veći od Hrvatske i ima 4 puta više stanovnika.

Naš i hrvatski narod su dosta slični. To su otvoreni ljudi, imaju dušu i gostoljubivi su – rekao nam je Barlyabayev.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime