Na današnji dan navršava se 13. obljetnica najveće mirnodopske tragedije koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo.

Prilikom gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine iznad uvale Šipnate, živote je izgubilo 12 vatrogasaca. Smrtno su stradali: Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Teško je ozlijeđen Frane Lučić.

Kornatska tragedija je postala događaj koji svjedoči o hrabrosti potrebnoj za izvršavanje vatrogasnih zadataka te o opasnostima koje ovaj najplemenitiji poziv krije.

Mjesto stradanja kornatskih heroja postalo je mjesto na koje dolaze hrvatski i strani vatrogasci kako bi odali počast njihovoj žrtvi.

Po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, hrvatski vatrogasci su se danas prisjetili kornatskih junaka paljenjem vatrogasnih sirena i čitanjem njihovih imena u 15.25 sati u trajanju od 60 sekundi.

Komemoracija za 12 stradalih vatrogasaca na Kornatima trebala se održati u nedjelju, no odgođena je zbog jakog juga, i to za utorak, 1. rujna.

U nedjelju ujutro su vatrogasci i obitelji stradalih vatrogasaca položili vijence kod spomen ploče ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime