U organizaciji Hrvatskog sabora i tvrtke Split parking, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u četvrtak je održan okrugli stol “Primjena znaka pristupačnosti u Republici Hrvatskoj”.

Nastavak je to kampanje tvrtke Split parking “Želiš li se mijenjati za mjesto?” kojom se želi doprinijeti poboljšanju života osoba s invaliditetom, osvijestiti građane da ne parkiraju na mjesta koja im nisu namijenjena te ubrzati rješavanje drugog velikog problema, a to je zloporaba znaka pristupačnosti na razini cijele Hrvatske.

Dvosatnom razgovoru prisustvovali su saborski zastupnici, predstavnici ministarstava, stručne javnosti te predstavnici Inicijative za pristupačni Split i Split parkinga koji su inicijatori okruglog stola, a uz vođenje saborske zastupnice Ljubice Lukačić koja je i sama OSI te se angažirala oko ove problematike.

„Ovo je inicijativa plemenitih namjera koja je bezrezervno dobila potporu kolegice Ljubice Lukačić, mene kao predsjednika Sabora, a siguran sam da je podržavaju svi zastupnici. Društvo pokazuje svoju civiliziranost odnosom prema svakom svom članom, posebno prema onima koji su slabi. Ovu inicijativu gledam u tom duhu. Hvala Split parkingu od kojega je ovo krenulo. Nadam se da će rješenja s ovog okruglog stola donijeti promjene. Očekujemo od nadležnih ministarstava da dođu s kvalitetnim prijedlogom, a mi ćemo ga što je prije moguće uputiti u saborsku raspravu i ovaj projekt dignuti s lokalne na nacionalnu razinu“, rekao je predsjednik Sabora Jandroković.

Projekt je već u jednom dijelu i krenuo na nacionalnu razinu jer je inicijalnu kampanju Split parkinga već preuzeo niz gradova diljem Hrvatske.

„Hvala gospodinu Jandrokoviću što je prihvatio pokroviteljstvo nad ovim okruglim stolom i namjeru da unaprijedimo život osoba s invaliditetom. Kao komunalna tvrtka uočili smo velike probleme u nadzoru automobila i znaka pristupačnosti. U rujnu smo započeli kampanju „Želiš li se mijenjati za mjesto?“ koju je prihvatilo još osam gradova i taj broj raste. Rezultati su odlični, stvorio se val nacionalne empatije i danas smo tu u nadi da ćemo uskoro riješiti i problem zloporabe znaka pristupačnosti. Ovo je nacionalno pitanje, ne samo splitsko“, rekao je direktor Split parkinga Marko Bartulić.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Inicijative za pristupačni Split, koja okuplja 19 udruga iz cijele Hrvatske, a koji su predstavili četiri koraka ka rješenju ovog problema. Traže prebacivanje nadležnosti nad Pravilnikom o znaku pristupačnosti s Ministarstva zdravstva na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, da se izmjenom zakona ovlasti i prometne redare za vršenjeprovjere znaka pristupačnosti, hitnu detaljnu izmjenu Pravilnika o ZP koja podrazumijeva i sigurnosnu zaštitu te osiguravanje registra osoba s invaliditetom s pravom znaka pristupačnosti na nivou Hrvatske kao i upisnik o izdanim znakovima pristupačnosti u elektroničkom obliku putem centralnog registra koji bi olakšao sustav kontrole korištenja izdanih znakova i omogućio uvid na terenu u podatke korisnika znaka preko 2D koda koji je također neophodno integrirati.

Iz MUP-a i MMPI, u ime kojeg je govorila Jasna Divić, potvrdili su kako su upoznati s problematikom koja traje već godinama te kako će sudjelovati u svim inicijativama koje će pomoći statusu osoba s invaliditetom u prometu.

U vrlo aktivnoj raspravi u kojoj je se angažiralo više od 20 prisutnih iznesen je niz konstruktivnih prijedloga, a posebno se govorilo o redefiniranju kriterija stupnja i oblika invaliditeta prema kojem bi se znak pristupačnosti u budućnosti trebao izdavati, s obzirom da aktualni pravilnik ostavlja prostor zloporabi.

„Šest godina ukazujemo na ove probleme, upozoravamo da se nešto treba učiniti da bi se spriječile zlouporabe primjene ovog prava i sad vidim da se naše preporuke konačno uvažavaju. Kampanje kao što je ova nam trebaju i bez njih nema promjene svijesti“, rekla je Anka Slošnjak.

Saborski zastupnik Darko Parić iznio je optimizam oko rješavanja problema s obzirom na to da se slična tehnološka rješenja već dugo koriste u Hrvatskoj.

„Hrvatska je puno tehnološki i organizacijski ispred ovoga, a danas pričamo kao da smo u 70-ima. Početak svega je dogovor da ovo treba riješiti, a tehnološki se to onda lako izvede, čak i prije nego se usvoji novi zakon. Primjer su iskaznice za plavi diesel i način kako se riješio taj problem. Treba se samo dogovoriti tko puni i tko održava bazu. Sve pohvale Split parkingu za inicijativu. Gledao sam njihov video u kojem su hvatali one koji parkiraju na mjesta za OSI. Iznenadilo me da su to obiteljski ljudi, ali činjenica je da javno sramoćenje također daje učinak u rješavanju ovog problema. Treba samo malo dobre volje i problem će se riješiti.“

Njegov optimizam prisnažila je i Milanka Opačić.

„Ovo je jedan jako dobro organiziran okrugli stol. Dobro da su svi akteri uključeni i da su nam inicijatori iz Splita dali dovoljno argumenata zbog čega bi se na ovome trebalo poraditi. Bez ijednog segmenta razilaženja postignut je konsenzus da ovo treba riješiti, a sigurna sam da će isto biti i u Saboru pa će moj konkretan prijedlog ići ka tome da se odmah definiraju konkretni zaključci i da idu na glasanje. Tako bismo ojačali sve što smo danas govorili. Ovo ne smije ostati još jedan okrugli stol nakon kojeg se ništa nije realiziralo i zato očekujem da ćemo se u istom sastavu naći za dva mjeseca i definirati učinjeno.“

Zastupnik Ante Bačić istaknuo je zadovoljstvo da inicijativa za rješenje problema dolazi s juga.

„Hvala svima koji su se potrudili da se organizira ovaj okrugli stol i to upravo u vrijeme kad je u raspravi zakon o sigurnosti prometa na cestama. Split i južniji krajevi ne pokazuju toliku razinu tolerancije u prometu i zato me veseli da je upravo Split nositelj ove kampanje. Sad je na Vladi i Saboru da ponude čvrst okvir u kojem će se lakše kontrolirati i strože sankcionirati prekrištelje“.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić sazvala je radnu skupinu već za tjedan dana na kojem će se definirati zaključci okruglog stola te ih uputiti na vladino povjerenstvo.

„Zadovoljstvo što imamo volju svih ministarstava, to se rijetko događa i izrazito me veseli. U koordinaciji sa svim ministarstvima inzistirat ćemo da se ovo realizira u što kraćem roku. Znamo koliko treba za izmijeniti propis, ali to nam je prvi korak – izmijeniti članak 40. zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vjerujem da ćemo to, nakon ovako uspješnog okruglog stola, uskoro i napraviti. Hvala svima koji su sudjelovali. Iznimno mi je drago da smo otvoreno progovorili o ovome i vidjeli što sve treba napraviti.“Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime