Švcarska udruga PEC (Press Emblem Campaign) je povodom Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, osudila brojna kršenja slobode medija od početka pandemije koronavirusa.

U posljednja dva mjeseca u 23 zemlje diljem svijeta zabilježili su 55 smrti novinara od posljedica ove bolesti, a napominju da mjere zaštite od virusa često nisu bile na razini na kojoj su trebale biti.

– Sigurnost medijskih radnika posebno je ugrožena u ovoj krizi, jer oni i dalje moraju biti na terenu prikupljati informacije, posjećivati bolnice, intervjuirati političare, znanstvenike, ekonomiste, liječnike, medicinske sestre, pacijente…. PEC izražava sućut obiteljima i kolegama pokojnika – stoji na stranici udruge koja se bavi borbom za prava novinara diljem svijeta.

U Ekvadoru je od posljedica koronavirusa umrlo devet novinara, navode, a slijedi SAD s osam preminulih, zatim Brazil (4), Velika Britanija (3) i Španjolska (3). PEC napominje da nisu svi ovi slučajevi okarakterizirani kao smrt prilikom obavljanja posla.

Osuđuju i, kako kažu, iskorištavanje pandemije od strane nekih zemalja kako bi se suzbila sloboda izražavanja, okupljanja i prosvjedovanja. Pozvali su države da poštuju ljudsko pravo na informaciju i pravo na zdravlje.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime