U ovom dalmatinskom gradu povećane naknade za bebe – roditeljima od 4 do 18 tisuća kuna

U skladu s pronatalitetnom politikom Grada Trilja, utvrđena je financijska potpora za svako novorođeno dijete i to od 4.000 do 18.000 kuna


Kako je nedavno i najavio, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić donio je i službeno Odluku o povećanju visine iznosa jednokratne novčane pomoći roditeljima novorođene djece u 2021. s prebivalištem na području Grada, piše Gradonačelnik.


U skladu s pronatalitetnom politikom Grada Trilja, utvrđena je financijska potpora za svako novorođeno dijete i to od 4.000 do 18.000 kuna. Tako roditelji za prvo novorođeno dijete dobivaju naknadu u iznosu od 4 tisuće kuna, za drugo novorođeno – 5 tisuća, za treće – 7 tisuća, za četvrto i peto novorođeno dijete u obitelji – 9 tisuća, za šesto i sedmo novorođeno – 12.000, a za osmo i više novorođeno dijete čak – 18 tisuća kuna.

Utvrđeni iznos jednokratne novčane potpore isplaćivat će se za svako novorođeno dijete rođeno u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. Sredstva su osigurana iz Proračuna Grada Trilja kroz Program javnih potreba u socijalnoj skrbi, upoznali su iz Grada.

Lani je za prvo novorođeno dijete pomoć iznosila 3.000 kuna, a za drugo 4.000. Za treće novorođeno dijete roditelji su dobivali 5.000 kuna, a za četvrto i peto 7.000. Roditeljima je za šesto i sedmo novorođenče isplaćivana pomoć od 10.000 kuna, a za osmo – 15.000 kuna.

U Proračunu za 2021. godinu planirano je povećanje sredstava za demografske mjere u ukupnom iznosu od milijun kuna za mlade obitelji, kroz podizanje naknada za novorođenu djecu, nastavak sufinanciranja troškova ishođenja građevinskih dozvola za gradnju ili proširenje i sanaciju obiteljskih kuća.

Podsjetimo kako je prije nekoliko godina Grad Trilj u sklopu demografskih mjera pokrenuo Program unapređenja stanovanja kojem je cilj potaknuti mlade obitelji na rješavanje stambenog pitanja zbog povećanja broja stanovništva na prostoru grada Trilja.Ovom mjerom, Grad Trilj je s bespovratnim sredstvima u iznosu od 25 tisuća kuna sufinancirao kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju kuća za stanovanje ili pak građevinskog zemljišta. Gradonačelnik Ivan Šipić ističe kako su ranije imali mjeru sufinanciranja građevinskih dozvola te kako je interes građana porastao nakon što su počeli sufinancirati izgradnju kuća.

Mjera se pokazala iznimno dobrom. U dvije godine predano je 25 zahtjeva za bespovratna sredstva, a samo na toj osnovi isplaćeno je 625 tisuća kuna našim mladim obiteljima.U želji da se dodatno pomogne mladim Triljanima i njihovim obiteljima Grad Trilj uveo je početkom mjeseca novu mjeru te će od ove godine s 20 tisuća kuna sufinancirati i priključke za vodu i struju.

To znači da mlada obitelj, odnosno mladi ljudi do 45. godine života, koji žele ostati u Trilju ili se doseliti u Trilj, a imaju dokumente o građenju mogu zatražiti i ovu novu mjeru. Znači, svaka mlada obitelj koja kreće u gradnju vlastitog stambenog prosta u Trilju može dobiti i 45 tisuća kuna poticaja.

Uz ostalo, osigurana su i sredstva za početak rada novog vrtića u prostoru bivše Cetinke u kojem će se pružati usluge jasličnog i cjelodnevnog programa, za financiranje radnih bilježnica i pomagala za osnovce, prijevoz srednjoškolaca i studenata, kao i stipendiranje redovnih studenata.

Gradonačelnik dodaje kako se prava demografija ne događa samo s ovim mjerama.

– Mladim ljudima treba osigurati radna mjesta i sigurnost kroz cjelovit pristup i uključivanje svih struktura društva i institucija. Prava sigurnost i prava demografija se događaju tamo gdje ima sigurnih radnih mjesta. Stoga nam treba cjelovitiji pristup za oživljavanje Zagore, pogotovo na ovim područjima koja su pretrpjela velike odlaske mladih – zaključio je Ivan Šipić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
4
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime