U Makarskoj 15. ožujka u dvorani Arte s početkom u 19:00 h i Gradskoj galeriji Antun Gojak s početkom u 20:00 h, Ulica don Mihovila Pavlinovića 1., otvorenje je multimedijalnog događaja VRATA u čast svestrane makarske umjetnice Zlatice Rice, u organizaciji Dice Malta.

Zlatica Rica, veliki humanist i kreativac pokrenula je 90-tih udrugu MALT – makarska alternativa. Okupivši oko sebe veliki broj mladih ljudi, krenula je zajedno s njima tražiti svoje građansko mjesto u Makarskoj.

Mladi su tako u tim poratnim i depresivnim vremenima u dvoru umjetnika Zlatice i Nikole Rice dobili mjesto za susrete i projekciju vlastite imaginacije i kreacije, a
vremenom im se broj povećavao i oni su od promatrača postajali aktivni sudionici neke nove perspektive svog djelovanja.

Takva je sredina kao pozitivni uzročno-posljedični rezultat imala kontinuirane sadržaje iz vlastite proizvodnje, a MALT je mladima otkrio čudesnu moć stvaranja.

Tako su izniknuli performansi u fomi modnih revija koji su poslije prerastali u multimedijske projkte, interaktivne intervencije u prostoru i sl. Stvoren je specifičan izričaj kojim je MALT u svojim nastupima postao prepoznatljiv i ostao u pamćenju, a članovi su spontano s vremenom postali MALT-ovci.

Interaktivni multimedijalni događaj „VRATA“ omogućuje svim sudionicima nekadašnjih Maltovih događanja da opet otvore vrata koja su povezivala sve aktere događanja nekadašnje Makarske alternativne kulturne scene.

– Ovom izložbom želja nam je pokazati kako je utjecaj Zlatice Rice i udruge Malt na svojstven način ostavio trag u samom identitetu svakog pojedinca koji je bio dio
Malta, poručuju organizatori.

Cilj ove izložbe je iz današnje perspektive vidjeti na koji način su tadašnje kulturne aktivnosti i događanja te poticanje kreativnosti kod mladih utjecali na pojedince koji su kroz udrugu Malt sudjelovali u stvaranju alternativne kulturne scene u Makarskoj.

Trajanje izložbe: 15. – 22. 03. 2019.

Izložba je otvorena radnim danima: 9-12 h i 18-20 h i subotom: 9-12h.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime