Svečano je otvoren 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu. Više od 300 sudionika iz 20-ak europskih država, nalazi se u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani, na međunarodnom kongresu koji se održava od 10. do 13. travnja 2024. godine.
Slogan 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu je „Ruralni turizam: održiv, digitalan, uključiv“.
Organizacija Kongresa, Pokrovitelji i Partneri okupili su stručnu i znanstvenu elitu iz područja ruralnog turizma.
Kroz osam tematskih područja i brojne podteme, cijenjeni stručnjaci, kao i međunarodni profesori predavači s priznatih Sveučilišta, govorit će o europskom ruralnom prostoru, izazovima i prilikama posebnih oblika ruralnog turizma, inovacijama i novim tehnologijama, umrežavanju i upravljanju ljudskim potencijalima.
Prvu nagradu za najboljeg mladog poljoprivrednika 2024. godine, dobio je Dario Pocedulić iz Gornjeg Kućana kod Varaždina.
Dario i njegova supruga Tamara, vlasnici su OPG-a Pocedulić, a bave se proizvodnjom heljde.
"Iznimna nam je čast što smo sudjelovali, nadamo se da ćemo doslovno presaviti Hrvatsku na Europskom izboru ove godine
2006. smo osnovani kao OPG, počeli smo sa samo šest hektara, a ove godine imamo u planu prijaviti čak 120 hektara zemlje. Sijemo heljdu i prerađujemo je u bezglutenske proizvode te proizvode opće namjene", kazuje nam Tamara, a potom opisuje kako su raspodijelili poslove.
"Bavimo se isključivo poljoprivredom, suprug je u polju, a ja sam zadužena za prodaju i marketing", kaže Tamara ističući kako imaju izvrsnu suradnju s gradom Varaždinom.
"Potiču nas i podržavaju naš rad. Mi smo registrirani, čuvari i proizvođači varaždinske heljde. Svake godine plasiramo jedan novi proizvod koji može zadovoljiti potrebe naših kupaca i redovito se prijavljujemo na ocjenjivanje koje se u Zagrebu održava dva puta godišnje", navodi pobjednica.
Iz OPG Pocedulić proizašli su i neki inovativni proizvodi koji su prepoznati i u svijetu.
"Imamo nekoliko inovativnih proizvoda, nekoliko šampiona i zlatnih diploma, a jedan od diploma s kojom se najviše ponosimo je International taste institute za heljdine bezglutenske krekere koju smo dobili prošle godine", zaključila je Tamara.
Drugo mjesto za mladog poljoprivrednika osvojio je Andrija Škrlec, dok je treće mjesto dobio Darijo Sajko.