Manifestacija “Kreativno proljeće 2018.” sinoć je službeno otvorena u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu. Trajat će sve do 27. svibnja pa će u idućih sedam tjedana objediniti različita događanja na području Kaštela.
Cilj je objediniti i predstaviti kulturne i kreativne industrije, javnu upravu i institucije, gospodarski i turistički sektor te obrazovne institucije kako bi se generiralo stvaranje kvalitetnih sadržaja i ostvarila kompetitivna prednost u sektorima kreativnih i kulturnih industrija s posebnim naglaskom na jače uključivanje u kulturni turizam. Manifestaciju je službeno otvorio kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.
– Kreativno proljeće u Kaštelima otvorili smo po prvi put još prošle godine u suradnji s Javnom ustanovom RERA SD, a svima nam je cilj promocija naše enološke i gastronomske ponude te kulturne baštine. Dakle, ovaj projekt obuhvaća sve ono po čemu su Kaštela poznata, a to se najviše odnosi na ljubavnu priču o Miljenku i Dobrili iz 17. stoljeća i nadaleko poznato vino od crljenka kaštelanskog. Uživajte u brojnim događanjima koja će se u Kaštelima održavati idućih sedam tjedana – izjavio je gradonačelnik prilikom otvorenja manifestacije.
O Kreativnom proljeću 2018., koje će donijeti i prezentirati cijeli niz kreativnosti kaštelanskih pojedinaca, ustanova i udruga, govorio je i Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA, koja je uz Grad Kaštela i suorganizaciju Turističke zajednice, organizator cijele manifestacije.
– Manifestacija Kreativno proljeće želi postati tradicionalno događanje koje je nositelj međusektorske suradnje u daljnjem razvoju kreativnih i kulturnih industrija na razini Grada i Županije, te postati kvalitetna podloga za uključivanje Grada u program Kreativni grad od UNESCO-a. Projektom se želi razviti svijest o važnosti uključivanja kreativnih i kulturnih industrija u gospodarstvo i društvo općenito kao ključa konkurentnosti ekonomije i održivog razvoja turizma – kazao je Radnić.
Ova večer bila je posvećena vinu, pa su prave vinske priče o kaštelanskom vinarstvu i vinogradarstvu ispričali ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta, profesor iz srednje škole Braća Radić Živko Skračić te vinar Ante Vuletin. Prisutni su mogli kušati vina nekolicine kaštelanskih vinara, uz degustaciju antičkih jela koja su pripremili učenici i profesori Srednje škole Braća Radić iz Kaštel Štafilića. Riječ je o jelima koja su se pripremala uglavnom bez mesa sa žitaricama, grahoricama, ribom i sirom uz dosta začina, pa su se mogla probati slana i slatka jela poput patine od jabuka ili grahorica s inćunima kuhanim u vinu. Publiku je pjesmom razveselila Klapa Sv. Jeronim.
“Kreativno proljeće” nastavlja se već ovoga četvrtka 12. travnja 2018. u 17:30 sati okruglim stolom u dvorcu Vitturi na temu Ulice kaštelanskog crljenka.