Noćas u Jadran stiže vrlo duboka ciklona: Ponovno će padati snijeg i uz obalu, orkanski udari bure preko 130 km/h

Najjača bura dosadašnjeg tijeka godine puhat će u nadolazećoj noći

Prvi proljetni tjedan protječu u znaku vremena sa zimskim obilježjima. Nakon što je jučer snježnih pahulja bilo čak uz obalu i na otocima, “finale” promjene vremena zimskog tipa uslijedit će u noći na petak.


Upravo se nad Otrantom produbljuje ciklona koje će sljedećih 12 sati svojim centrom ući u južni Jadran i dodatno se produbiti. Tlak zraka na razini mora u centru ciklone vjerojatno će pasti ispod 985 hPa. Zbog velike razlike u tlaku između spomenute ciklone u Jadranu i grebena anticiklone na zapadu, u Dalmaciji slijede vrlo vjetrovita večer i noć.

Očekivana sinoptička situacija noćas (Crometeo WRF)

Već do 18 sati bura na mnogim lokacijama ima orkanske udare. Prema podacima DHMZ-a, udari bure u Dubrovniku dosežu orkanskih 126 km/h, a najvjetrovitije je podno Velebita. Jedna mjerna postaja u blizini Senja popodne je zabilježila udar bure od 170 km/h.

Sljedećih sati bura će dodatno ojačati, a najjača bi mogla biti sredinom noći kada orkanskih udara može biti na velikom dijelu obale, a čak i nekim gradovima Dalmacije mogući su udari preko 130 km/h, osobito onim smještenim ispod obalnog gorja. Prva marčana bura osim problema u cestovnom i prometu mora, može uzrokovati i manje štete zbog lomljenja grana, pa i stabala.

Očekivani udari vjetra noćas u 3 sata. Na karti se jasno može vidjeti prognozirani ciklonalni centar u južnom Jadranu

DHMZ je za cijelo područje mora izdao crveni, najviši stupanj upozorenja na opasne meteorološke prilike:

Upozorenje glasi: “Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura. najjači udar vjetra 35-70 cv (65-130 km/h) UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.
Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.


Uz vjetar, stižu nam i oborine! Veći dio dana na jugu Dalmacije prevladava oblačno, povremeno uz kišu, a po brdima pada snijeg. Kasno popodne susnježica je počela padati u dolini Neretve. Oborine se sve više “dižu” s juga pa će tijekom večeri oborine početi i gotovo diljem srednje Dalmacije. U Zagori će padati snijeg, uz obalu kiša i snijeg. Nije isključena mogućnost da se dijelovi obale noćas opet prolazno zabijele. Suho će se zadržati u sjevernoj Dalmaciji. Prema jugu posvuda postupan prestanak oborine. Iako će biti i tijekom jutra, bura će sve više slabiti.Stanje s vremenskim neprilikama večeras ćemo pratiti uživo na našem portalu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0