Podijelite

U kavani Hrvatskog narodnog kazališta predstavljena je monografija “Hod po rubu, s Ivicom” autorice i urednice Gordane Gadžić. Monografija je objavljena na 504 stranice te objedinjuje tekstove od preko 30 autora i 800 fotografija. Sve to predstavlja kazališni, filmski i televizijski opus glumca Ivice Vidovića.

– Krenula sam u jedno neizvjesno putovanje koje je vremenom dovelo do ove knjige. U njoj je predstavljen Ivičin kazališni, filmski i televizijski opus. To se inače ne radi u glumačkim monografijama. Bavila sam se Ivičinim ulogama u cijeloj bivšoj državi gdje je on napravio neke od svojih najvećih uloga. Djela kao “Zaseda” i “Misterije organizma” ušle su u povijest svjetskog, a ne samo jugoslavenskog filma, rekla je urednica Gordana Gadžić.

– Ovo je temeljni zapis o Ivici, ali i temeljni zapis o kulturi u bivšoj i sadašnjoj državi. U pozadini Ivičine priče ispisuje se priča o vremenu. Preko 800 fotografija i 40-ak autora se nalazi u samoj monografiji. Pokriveno je sve ono što sam smatrala da je nužno pokriti. Njegovo djelovanje u HNK Split je jedna od temeljnih kazališnih dionica unutar same monografije, zaključila je Gadžić.

Na predstavljanju monografije su sudjelovali i Ivica Ivanišević, poznati pisac scenarija i dramskih tekstova te Jasen Boko, dramaturg, novinar i kazališni producent.

– S Ivicom Vidovićem sam imao veliku čast surađivati u nekoliko tekstova koje sam pisao za njegovo privatno kazalište “Teatar Rugantino“. Osjećao sam se polaskanim jer se vjerojatno radi o jednom od najvećih glumaca s ovih prostora. Čovjeku koji je na neki način zadao arhetip dalmatinskog čovjeka, s tri kanonske televizijske uloge preko Cervantesa, Očalinka do Pere iz “Buže”. Naša predodžba Dalmacije bitno ovisi o likovima koje je interpretirao Ivica Vidović. Bez njega naša slika Dalmacije bi definitivno bila drugačija, naglasio je Ivica Ivanišević.

– Mogao bih satima pričati o Ivici Vidoviću kao glumcu i još više kao čovjeku za druženje. Međutim, danas smo ovdje zbog ove monografije. Mislim da je jako bitno naglasiti kako se ovdje radi o iznimnom uređivačkom poslu jer čovjek mora biti osobno i emotivno vezan za nekog glumca kao što je bila Gordana Gadžić. To nije monografija već poligrafija. Dokumenti koje je našla otvaraju njegov život na beskrajno zanimljiv način s bezbroj detalja koje nikad nismo znali, zaključio je Jasen Boko.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime