U dijelovima svijeta kreće drugi val korone

Drugi val vjerojatniji je na jesen, no moguć je i tijekom ljeta

Dok europske zemlje ublažavaju mjere uvedene zbog epidemije covida-19 i otvaraju se za putovanja i turizam, u svijetu se javljaju nova žarišta i raste strah od drugog vala.


U Kini je prošli tjedan zabilježen najveći porast potvrđeno novozaraženih u više mjeseci. Novo žarište povezano je s velikom tržnicom hranom Xinfadi u Pekingu.

“Prošli tjedan Kina je prijavila novi niz slučajeva u Pekingu, nakon više od 50 dana bez slučajeva u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva“, upozorio je u ponedjeljak glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus u videokonferenciji, piše index.

Kina je zbog izbijanja novog žarišta zatvorila tržnicu i uvela karantenu za obližnje zgrade.

Drugi val i u Izraelu

Broj umrlih od covida-19 u Iranu je prvi put od 13. travnja prešao 100, čime je ukupan broj smrtnih ishoda premašio 8800.Izraelska šefica zdravstvenih službi Ministarstva zdravlja Sigal Sadetzky rekla je u nedjelju zastupnicima Knesseta da Izrael vidi početak drugog vala pandemije koronavirusa. Njezine primjedbe reakcija su na nedavni skok u dnevnim brojevima slučajeva koji su 11. i 12. lipnja prelazili 200.

Izraelska vlada upozorila je da će se, ako se javnost ne bude pridržavala naredbi o društvenom distanciranju i higijeni, neke mjere zatvaranja možda morati ponovo uvoditi.U Makedoniji, nakon što je dnevni broj novooboljelih veći dio svibnja bio ispod 50, od početka lipnja bilježi se veliki rast tako da on već pet dana ne pada ispod 100.

U susjednoj BiH također se bilježi rast, a u ponedjeljak je zabilježeno čak 147 novih slučajeva.

Istovremeno se prvi val covida-19 širi u zemljama Latinske Amerike, Bliskog istoka i sve više Afrike. Ukupan broj zaraženih u svijetu je u ponedjeljak prešao osam milijuna, a broj umrlih je dosegnuo oko 436.000.

Kakva je situacija kod nas?

S otvaranjem Europe u Hrvatsku posljednjih dana počinje pristizati sve više turista. Prema ministru turizma Gariju Cappelliju trenutno ih imamo oko 115.000. Najviše je domaćih (45%), zatim iz Slovenije (34%), Njemačke (15%), Austrije (12%) te Češke, a pretežno borave u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. U zadnja 24 sata u Hrvatsku ih je ušlo oko 20.000.

Očito je da nam na ljetovanje dolaze uglavnom turisti iz prilično sigurnih zemalja, međutim, to ne znači da se možemo ponašati kao da virusa nema ili da ne postoji opasnost za izbijanje drugog vala. Naime, i kod nas se posljednjih dana također bilježe novi slučajevi. U ponedjeljak je objavljeno da ih u Zagrebu imamo dva, a danas jedan.

Drugi val vjerojatniji na jesen, ali moguć je i tijekom ljeta

Danas, nakon što smo bolje upoznali covid-19 i njegov uzročnik virus SARS-CoV-2, mnogo bolje znamo što možemo očekivati.

WHO i svjetski epidemiolozi upozoravaju da su šanse da se virus potpuno zaustavi sve manje, a vjerojatnost da bi se mogao dogoditi drugi val sve veće. Danas znamo da na širenje virusa SARS-CoV-2 utječu klimatski uvjeti, osobito vlažnost zraka i UV zrake, međutim, također znamo da to samo po sebi nije dovoljno da ga zaustavi jer je nov u populaciji, što znači da je vrlo malo onih koji su na njega imuni. Drugim riječima, drugi val vjerojatniji je na jesen, no moguć je i tijekom ljeta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime