U ponedjeljak, 29. srpnja udruga Cjelovit život organizirala je postavljanje mozaika ispred zgrade Općinskog suda, na mjesto gdje se svake godine u procesiji na blagdan Velike Gospe, podizanjem u križ Gospine slike, blagoslivljaju grad Sinj i Cetinska krajina.

Mjesto ispred zgrade Općinskog suda jedino je mjesto na kojem se Gospina slika spušta na zemlju s ramena nositelja tijekom cijele procesije. Na ostalim mjestima Gospina slika bude ili na ramenima vjernika ili na oltaru.

Udruga Cjelovit život zahvaljuje fra Gabrijelu Jurišiću, koji je iz najstarijeg sinjskog običajnika prikupio podatke o značenju tog mjesta. Naime, blagosov Gospinom slikom u procesiji uveden je između 1715. godine i 1752. godine. Prvi put se spominje u spisima 1752. godine, u kojima stoji kako je taj običaj već ranije uveden. Nakon Drugog svjetskog rata tadašnja gradska vlast je zabranila procesiju kroz grad. Sada je, 70 godina poslije toga, ovo mjesto ponovo obilježeno.

Iz udruge Cjelovit život zahvaljuju gradonačelnici Sinja Kristini Križanac i Željku Sesardiću, djelatniku Gradske uprave Grada Sinja, na pomoći u organizaciji postavljanja obilježja, kao i djelatnicima HEP-a i C monta koji su izvršili postavljanje te Mariu Čeliku koji je donirao kamen.

Mozaik su izradili mladići u zajednici Cenaccolo na Ugljanu, a posebno se oko izrade potrudio Toni Nazor.

Iz Udruge ističu kako su u realizaciji ovoga projekta cijelo vrijeme imali potporu fra Antonija Mravka i župnika fra Perice Maslaća. Gvardijan svetišta fra Ante Čovo prihvatio je ovu akciju te je odlučio da će blagosov postavljenog obilježja biti obavljen na samom početku Devetnice Gospi Sinjskoj, u utorak, 6. kolovoza u 17:30 sati, javlja Ferata.– Ovo je važan događaj pa pozivamo sve građane, vjernike, štovatelje naše Gospe Sinjske da dođu i uveličaju prisustvom i molitvom ovaj svečani trenutak, poručuju iz udruge Cjelovit život.