TUŽNA PRIČA SA SRETNIM NASTAVKOM Bila je bez djece, bez posla, bez krova nad glavom, a sada okreće novu stranicu

Iz zadarske Male kuće izlazi još jedna spašena žena

I dok članovi i inicijatori Građanske inicijative “Istina o  Istanbulskoj” tvrde da su prikupili dovoljan broj potpisa da se o tome građani Hrvatske izjasne na referendumu, jedna mlada žena sa  dvoje djece osnovnoškolske dobi ovih će dana nakon pune godine  provedene u Maloj kući, zadarskom skloništu za žene i djecu – žrtve  obiteljskog nasilja napokon, izaći i nastaviti svoj – životni put, piše Zadarski list.


Dobila skrbništvo i zaposlila se

Njezina priča je možda jedna od rijetkih koja ima sretan završetak, ali prije samo godinu dana činilo se da neće biti tako. Nasilni suprug ju je izbacio na ulicu i uzeo djecu. Ostala je sama – bez  djece, bez posla i bilo kakvih primanja i bez krova nad glavom. Djecu nije smjela vidjeti. Trajalo je to neko vrijeme, snalazila se kako je  znala i umjela, a onda je potražila smještaj i pomoć u Maloj kući, piše Zadarski list.

Uz pomoć dobrih ljudi i stručnjaka koji su je tamo dočekli i širom  otvorili vrata, krenula je u sudsku bitku za skrbništvo, a u međuvremenu je našla i posao. Skrbništvo je dobila i sada s djecom, ali i zaposlena, odlazi iz skloništa. No, nasilni je muž ostao u njihovu domu i to je, nažalost, gotovo uvijek slučaj.

– Iako je zakonski regulirano da je nasilnik taj koji treba otići iz  zajedničkog kućanstva, to u stvarnom životu obično tako ne bude.  Naime, kad policija dobije dojavu o nasilju u obitelji, do okončanja  kriminalističkog istraživanja i dok se sasvim nedvojbeno ne utvrde  sve činjenice i okolnosti koje su do nasilja dovele i tko je kriv, prijava ide i ženi i mužu. Kad se utvrdi da je u pitanju krivica muža,  njemu se primjerice, može izreći mjera zabrane približavanja, liječenje ako je u pitanju problem s alkoholom ili pak, zatvorska kazna. Ali, nakon toga nasilnik se obično vraća kući i to je ono što je  najgore – rekla Gordana Markulin Ježina, dugogodišnja koordinatorica Male kuće iz zadarske Udruge za pomoć ženi i djetetu Duga.

Trenutačno su u zadarskom skloništu četiri žene sa šestero djece  u dobi od tri do 12 godina, a ove nastavne godine kojoj je uskoro  kraj, bilo je i nekih problema vezanih uz smješataj manje djece u  vrtić, piše Zadarski list.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime