Turistički “boom” u Solinu: U prvih 5 mjeseci 54 posto više noćenja

Na porast u broju noćenja i dolazaka u prvih 5 mjeseci ove godine najviše je utjecalo otvaranje hotela Salona palace na ulazu u Salonu

Čini se da se nagli turistički razvoj Splita sve više odražava i na njegovu okolicu. Solin bilježi ogroman porast broj turista u prvih pet mjeseci ove godine, što je garancija da grad na Jadru očekuje rekordna turistička sezona. O aktualnoj turističkoj sezoni i očekivanjima za njen nastavak razgovarali smo s direktoricom TZ Grada Solin, Jelenom Stupalo.


Koliko je noćenja ostvareno u dosadašnjem dijelu godine?

– U prvih 5 mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ostvarili smo porast od 44 % u broj u dolazaka (6379 dolazaka) i 54 % u broju noćenja (14 706).

Što je najviše doprinijelo rastu broja turista?

– Na porast u broju noćenja i dolazaka u prvih 5 mjeseci ove godine najviše je utjecalo otvaranje hotela Salona palace na ulazu u Salonu, otvaranje još jednog hostela kao i porast u broju ležajeva u privatnom smještaju te naravno kvalitetan rad postojećih smještajnih objekata te naravno aktivnosti u razvoju i unaprjeđenju turističke ponude grada Solina koje provodi TZ grada Solina u suradnji s gradom, smještajnim objektima te ostalim institucijama i udrugama poput Solin winterfest, Međunarodnog kongresa povijesnih gradova, Revitalizacije tradicijske kuće Parać, a riječ je o projektima koje smo realizirali od izvansezoni/predsezoni..S kojih tržišta gosti najviše dolaze u Solin?

– Uz domaće goste, gosti u Solinu dolaze najviše s Azijatskog tržišta, potom Velike Britanije, Skandinavskih zemalja te Francuske i Njemačke. Naravno azijatsko tržište i tržište Velike Britanije najviše je zastupljeno u hotelskom smještaju dok su ostala tržišta zastupljena u privatnom smještaju.Što hotel Palace znači solinskom turizmu?

– Kao što sam već istaknula, ogroman doprinos razvoju turizma i uspješnim turističkim brojkama leži u otvaranju novih hotelskih smještajnih kapaciteta poput hotela Salona palace. Osim toga hotel kvalitetnim sadržajima i uslugom doprinosi ukupnoj pozitivnoj slici turističke ponude grada Solina. Kao i s postojećim hotelom President tako i s hotelom Salona palace imamo izvrsnu suradnju i planiramo mnogo novih zajedničkih projekata s ciljem unaprjeđenja i poboljšanja uvjeta boravka turista u Solinu kao i u pozicioniranju grada Solina kao atraktivne destinacije arheološko povijesnog turizma. Ne smijemo pritom zaboraviti i privatni smještaj koji izuzetno raste tako da sada ukupno u Solinu imamo 672 ležaja u privatnom smještaju a bilo ih je samo 20 ležajeva prije 7 godine te smo npr. krajem 2016. imali oko 400 ležajeva u privatnom smještaju što n m je pokazatelj da su naši sugrađana prepoznali potencijal grada Solina kao turističke destinacije.

Raste važnost outdoor turizma, kako Solin stoji po tom pitanju?

– Sukladno i Strategiji razvoja turizma grada Solina jedan od ključnih turističkih proizvoda koje planiramo razvijati je avanturizam u smislu staza za trčanje, planinarenje, hodanje i ostale adrenalinske aktivnosti nižeg intenziteta. Budući da je Solin smješten na padinama Kozjaka i Mosora i ima izvrsne predispozicije za ovakav oblik ponude, već su ostvareni određeni preduvjeti za isto. Naime, TZ grada Solina je već u suradnji s Biciklističkim savezom SDŽ postavila dvije biciklističke rute, prva je Salona koje povezuju Solin, izvor Jadra, Salonu i Vranjic te druga Blaca koja povezuje Solin i naselje Blaca. Osim toga privatnom investicijom realiziran je projekt Zipline na Kozjaku a imamo i uistinu i vrijedno planinarsko društvo Sv.Jure koji neprestano ulažu trud u označavanje planinarskih staza i s kojima imamo izvrsnu suradnju. Temeljem Strategije razvoja turizma jedan od projekata je i dodatno uređenje Izletišta na sv.Juri i na Blacama te osmišljavanje staza kako planinarskih tako i pješačkih po Kozjaku i Mosoru u suradnji s gradom Solinom.

Jesu li dovoljno iskorišteni turistički potencijali rijeke Jadro?

Budući da se razvoj Solina i njegovo pozicioniranje temelji osim bogate kulturne baštine i na prirodnom okruženju, pritom mislimo i na prirodne resurse poput rijeke Jadro, u tom smislu kada pričamo o turističkoj ponudi ono što se veže je Gašpina mlinica iz 18 st. koja je već niz godina u turističkoj ponudi grada Solina, no najbitniji turistički projekt koji je upravo odobren u iznosu od 24 milijuna kuna je projekt Rijeka Jadro izvor života čiji je nositelj Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti More i Krš te Grad Solin i TZ grada Solina kao partneri putem kojeg će se urediti izvor Jadra odnosno izletište na izvoru Jadra uz svu potrebnu turističku infrastrukturu a projekt će se realizirati u razdoblju od 2018. do 2021.godine. Vjerujem da ćemo time značajno doprinijeti očuvanju i prezentacije našeg najvećeg resursa rijeke Jadro.

Koliko Grad Solin ulaže u turizam?

– Osim ulaganja u komunalnu infrastrukturu s ciljem podizanja kvalitete boravka turista u gradu, grad Solin kroz razne EU projekt poput projekta Rijeka Jadro izvor života, Connecting separated projekta povezivanja rimske ceste od Salone do Narone, potom projekta Ritour, gradova na rijekama te brojnih drugih investicijskih projekata u pogledu očuvanja baštine kao što je projekt Arheološki park Salona, projekt uređenja Gradine ili Rižinica, ulaže značajne napore u očuvanje i prezentaciju svoje bogate kulturno povijesne baštine. Osim toga kroz potpore javnom i privatnom sektoru, značajno se doprinosi i očuvanju nematerijalne baštine putem organizacije Solinskog kulturnog ljeta, potpore Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, Winterfestu, i brojnim drugim projektima od interesa za prezentaciju i pozicioniranje grada Solina na turističkoj karti Hrvatske i svijeta.

Salona

Što u Solinu možemo očekivati ovog ljeta od važnijih događanja?

– U Solinu nas osim programa u organizaciji Javne ustanove u kulturi Zvonimir, u organizaciji TZ grada Solina očekuju naše tradicionalne manifestacije Romantika u Saloni koja će se održati u tri ljetna termina 7.7. kada je borba gladijatora/show s vatrom/antička predstava i sajam antičkih zanata, potom 21.7. u suradnji s hotelom Salona palace i agencijom Dreamtime events Croatia očekuje rekonstrukcija antičkog vjenčanja u vrtu Tusculum. Riječ je o novom turističkom proizvodu koji želimo plasirati na inozemno turističko tržište, dakle nuditi strancima antičko vjenčanje u saloni. Osim toga 12.08. donosimo dašak antike u centar grada na mali Gorijet gdje ćemo upriličiti sajam antičkih zanata.

Uz Romantiku u Saloni, u organizaciji TZ grada Solina u suradnji s mjesnim odborima, održat će se 04.08. Večer male Venecije u Vranjicu, potom17. kolovoza Ribarska večer u Mravincima te 26. kolovoza Gastronomska manifestacija Okusi i oblici meda u Kučinama, a posebno bih istaknula našu tradicionalnu manifestaciju Iz Solinskog lonca što su jeli naši stari? koja će se održati u Gašpinoj mlinici 25. kolovza a koju realiziramo u suradnji s Udrugom Solinjani. Nakon Male Gospe i dana Grada Solina 8. rujna očekuje nas 3. Nacionalni susret Hrvatskih katoličkih obitelji koji će se 15/16. rujna održati u Splitu i Solinu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime