Specijalist gastroenterologije Tihomirom Bradić dao je savjete što napraviti kod konzumacije kiseline i lužina, a čiji simptomi se promptno pokazuju.
"Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah", kazao je Bradić pa dodao da će mladić koji je zadobio blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda proći bez težih posljedica.
"Vjerojatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje", rekao je Tihomir Bradić, specijalist gastroenterologije u KBC-u Zagreb
Kako neslužbeno doznajem, nešto iza 15 sati u policiju je stigla dojava iz KBC-a Zagreb da je stigla jedna osoba za koju se sumnja da se otrovala na Prirodnoslovno matematičkom fakultetu i to na odsjeku fizike, piše RTL.
Što učiniti ako sumnjate da ste se otrovali?
"Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice…", poručio je specijalist pa dodao da savjetuje izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.
"Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine, pokušati je prekinuti, odmah ispljunuti i potražiti liječničku pomoć Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen okus namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu tekućinu vodom, mlijekom, sode bikarbone jer to može dovesti egzotermne reakcije - stvaranja topline. Samim time i pogoršanje ozljede", zaključio je.