Tri profesora s Pravnog fakulteta dobila zatvorske kazne zbog primanja mita

Moraju vratiti i novac koji su primili kao mito


Danas su na Županijskom sudu u Zagrebu donesene nepravomoćne presude u slučaju profesora Pravnog fakulteta u Osijeku zbog primanja mita.


Riječ je optužnicama iz tzv. afere Indeks. Radi se o procesu koji je počeo još 2014. godine, a dobar dio optuženika tada se i nagodio s USKOK-om. No, nisu svi. Konkretno, nisu trojica koja su danas nepravomoćno osuđena na bezuvjetne zatvorske kazne.

Za one koji se nisu nagodili, proces je nastavljen dalje pa su tako danas nepravomoćno osuđena tri profesora, prenosi index. To su Srećko Jelinić koji je dobio 2,5 godine zatvora, profesor Vlado Belaj koji je dobio dvije godine zatvora te profesor Vjekoslav Puljko koji je dobio godinu i pol.

Osuđeni su zbog primanja mita u zamjenu za prolaz na ispitima, a sve presude su zasad nepravomoćne. Osobe koje su se ranije nagodile u procesu su dobile ili uvjetne kazne ili rad za opće dobro.

U ovom ‘kraku’ antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela.

No, zatvorska kazna nije sve. Naime, na Županijskom sudu u Zagrebu im je danas dosuđena i zabrana zvanja na mjestu sveučilišnog profesora i to u roku od pet godina od izlaska iz zatvora po izdržavanju kazne.Profesor Srećko Jelinić je već u mirovini, dok druga dvojica profesora i dalje predaju.  Vlado Belaj je nositelj katedre građanskopravnih znanosti, a Vjekoslav Pulko je predstojnik katedre za međunarodno privatno pravo.

Moraju vratiti novac koji su primili kao mito

No, bezuvjetna zatvorska kazna i zabrana rada na mjestu profesora nije sve. Naime, sud je presudio ii kako osuđeni profesori moraju vratiti novac koji su primili kao mito u državni proračun.

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015. profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, po tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima uređaj i metalna ograda.

Podsjećamo, presuda je zasad nepravomoćna te profesori prava imaju pravo žalbe na nju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime