Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Tri genijalna trika talijanske kuharice za umak od rajčice

Isprobajte ga i vi
D.D. / Foto: Pixabay5. srpnja 2025. 09:22
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Domaći umak od rajčice trebao bi biti gladak i baršunast, savršeno obavijajući tjesteninu, bez nadjačavanja ostalih okusa u jelu.

Roberta d’Elia, glavna kuharicau restoranu Pasta Evangelists, upravo to postiže ovim receptom koji je jednostavan za pripremu u samo 15 minuta i dovoljan za šest porcija, prenosi N1.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Tri najvažnija savjeta kuharice Roberte odnose se na zrelost, pečenje i svježinu, a svaki od njih pojačava prirodnu slatkoću i dubinu okusa rajčice.

"Rajčice su najbolje za kuhanje kada su blago prezrele", savjetuje ona, a sporo pečenje dodatno pojačava njihov okus.

Najvažnije od svega, upozorava da se rajčice ne čuvaju u hladnjaku: "Za bogatiji okus, kupite (ili uzgojite!) svježe rajčice i pripremite ih čim ih imate."

Recept za sporo pečeni umak od rajčice

Sastojci:

  • 1 kg zrelih rajčica s peteljkom, prepolovljenih i bez peteljke
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 2 žličice smeđeg šećera (demerara)
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • šaka svježeg bosiljka, grubo nasjeckanog
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. U veliki pleh za pečenje složite prepolovljene rajčice s prerezanom stranom prema gore u jednom ravnomjernom sloju.
  3. Zgnječene češnjeve češnjaka utisnite među rajčice tako da tijekom pečenja otpuste aromu.
  4. Po vrhu lagano pospite šećer, dodajte prstohvat soli i malo svježe mljevenog papra.
  5. Koncentrat rajčice rasporedite žlicom po cijeloj površini, a zatim sve prelijte s nekoliko dobrih mlazeva maslinova ulja.
  6. Stavite pleh u pećnicu i pecite otprilike jedan sat, ili dok rajčice ne postanu mekane i lagano zapečene na rubovima. Počnite provjeravati već nakon 40 minuta kako ne bi zagorjele.
  7. Nakon pečenja izvadite iz pećnice, pospite nasjeckanim bosiljkom i vilicom lagano zgnječite rajčice kako biste dobili bogat, zrnast umak.

Najbolje ga je poslužiti prelivenog preko svježe kuhane tjestenine – Roberta d’Eliapreporučuje orecchiette za autentični dašak regije Apulije – i posutog s malo naribanog Parmigiano Reggiana.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Noćas će se pojaviti Mjesec koji je mnogočemu poseban, snimili smo kadrove koji će vas oduševiti
2
sat
Noćas će se pojaviti Mjesec koji je mnogočemu poseban, snimili smo kadrove koji će vas oduševiti
Bura srušila dio panoramskog kotača u Makarskoj, pukom srećom izbjegnuta tragedija
4
sat
Bura srušila dio panoramskog kotača u Makarskoj, pukom srećom izbjegnuta tragedija
Popularni youtuber koji je napravio pomutnju u Splitu sada je stigao u Beograd. Ovo se neće svidjeti Vučiću
5
sat
Popularni youtuber koji je napravio pomutnju u Splitu sada je stigao u Beograd. Ovo se neće svidjeti Vučiću
Šef DHMZ-a: "Očekuje nas još grmljavinskog nevremena"
5
sat
Šef DHMZ-a: "Očekuje nas još grmljavinskog nevremena"
Rozga objavila fotografiju s čovjekom kojeg rijetko pokazuje u javnosti
5
sat
Rozga objavila fotografiju s čovjekom kojeg rijetko pokazuje u javnosti
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Nećete vjerovati kakav je prizor suprug Blanke Vlašić zabilježio i podijelio
    Nećete vjerovati kakav je prizor suprug Blanke Vlašić zabilježio i podijelio
    9. srpnja 2025. 07:43
  • DRAMA U DALMATINSKOJ ŠKOLI 19 učenika palo razred, roditelji upali u školu. Sve je prijavljeno policiji
    DRAMA U DALMATINSKOJ ŠKOLI 19 učenika palo razred, roditelji upali u školu. Sve je prijavljeno policiji
    9. srpnja 2025. 21:49
  • Smrt velikog stručnjaka potresla Dalmaciju: Preminuo je Niko Mrčić
    Smrt velikog stručnjaka potresla Dalmaciju: Preminuo je Niko Mrčić
    9. srpnja 2025. 10:43
  • Brutalan sukob u Omišu: Slomio mu rebra usred kafića!
    Brutalan sukob u Omišu: Slomio mu rebra usred kafića!
    9. srpnja 2025. 11:41
  • U ranim jutarnjim satima na nogostupu pronađen mrtav muškarac
    U ranim jutarnjim satima na nogostupu pronađen mrtav muškarac
    9. srpnja 2025. 07:24
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.