Treći Čačvina megdan fest 2017: Reraši, guslari, diplari…

Ove godine, uz festival muškoga tradicijskog glazbovanja obilježava se i blagdan sv. Vida, međutim ova godina je posebna jer se obilježava 300. obljetnica oslobođenja Čačvine od Turaka

U organizaciji Mjesnog odbora Čačvina i Kulturnog društva Trilj danas se priređuje treći ČAČVINA MEGDAN FEST 2017. – Festival muškoga tradicijskog glazbovanja, a ujedno se slavi i blagdan svetog Vida i 300. obljetnica oslobođenja Čačvine od Turaka (1717.-2017.).


Festival najavljuje predsjednik Kulturnog društva Trilj doktor don Josip Dukić:

Riječ je o festivalu muškog tradicijskog glazbovanja pokrenutog prije dvije godine i to zahvaljujući Lidiji Bajuk koja je dala ideju da se nakon manifestacije u Vroplju, gdje se organizirao festival ženskog tradicijskog glazbovanja, sličan organizira na području Čačvine.

Ove godine, uz festival muškoga tradicijskog glazbovanja obilježava se i blagdan sv. Vida, međutim ova godina je posebna jer se obilježava 300. obljetnica oslobođenja Čačvine od Turaka. Sinjsko područje od Turaka je oslobođeno 1715. godine, no ovaj kraj je još neko vrije ostao okupiran, ali je 2 godine nakon Sinja turksa vojska protjerana prema BiH.

Bitno je da se očuva ova tradicijska kultura da je možemo prenijeti budućim generacijama – kazao je za Radio Split don Dukić.

Čačvina, Megdan, 15. lipnja (četvrtak) 2017. u 17.30 sati


PROGRAM:
SV. MISA u crkvi sv. Vida
Sv. misu predvodi fra Petar Klapež, sinjski gvardijan
RERAŠI
Čačvina, Vrpolje, Velić, Voštane, Tijarica, Vojnić (stari i mladi), Grab, Katuni-Kreševo, Biorine, Lučane, KUD Dicmo, Ruda, Kijevo, Gala, Cista Velika, UZKB Otok, URIG Otok
GUSLARI
Petar Maroš, Stipan Marinović, Ante Lišnić, Ivan Hržić, Jure Babić, Dujo Sablić, Zvonimir Šipić (Đona)
DIPLARI
Srećko Zebić (Brajo), Ivan Koprčina (Deba)

IĆE I PIĆE
Pečeni vol…Voditelj programa je Ante Botić.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0