Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba Zvonimir Šostar kaže da u glavnom gradu nema potrebe za novim lockdownom, ali predlaže uvođenje novih mjera od idućeg tjedna.

Većina zaraženih u Zagrebu u dobi je između 40 i 60 godina, ali Šostar je zabrinut da bi se virus mogao kretati prema starijim dobnim skupinama. “Moramo paziti da se bolnice ne prekapacitiraju”, rekao je Šostar, piše Index.

“Ono što nas čeka je obavezno nošenje maski i na otvorenim prostorima”

“Htio bih reći da Zagreb nije žarište. Koliko god su brojke crne, za Zagreb ne možemo govoriti o gradu-žarištu. S obzirom na broj stanovnika, ove brojke jesu crne, ali ne još uvijek toliko, međutim, jesu zabrinjavajuće”, smatra Šostar. Dodaje da nema potrebe uvoditi mjere po kvartovima jer ni jedan kvart nije žarište sam po sebi. Međutim, kad se radi o mjerama za cijeli grad, tu je priča drugačija, rekao je Šostar u razgovoru za Media Servis.

“Ići ćemo idući tjedan s prijedlogom da se ograniči radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata najviše do 24:00 sati. Ono što ćemo očito morati napraviti i što nas čeka, a u Italiji se pokazuje kao izvanredan primjer, je obavezno nošenje maski, ne samo u unutarnjim, već i na otvorenim prostorima”, kaže. Upitan hoće li Zagreb, kao neke europske metropole, uvoditi parcijalni ili opći lockdown, Šostar kaže da za to nema potrebe.

“Ono što moramo napraviti, to je kontinuirano apelirati na ljude da se pridržavaju mjera, prije svega, nošenja zaštitnih maski, fizičke distance i higijene ruku. Posebno apeliram na mlade jer će oni, ako se i zaraze, imati blagu sliku, donijeti zarazu doma, i ne daj Bože da netko tragično završi zbog toga”, zaključuje ravnatelj NZJZ-a Zvonimir Šostar.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime