Zbog stanja u splitskoj gradskoj tvrtki Čistoća, istrage USKOK-a i uhićenja direktora i djelatnika zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja i davanja mita, reagirala je stranka Pametno.

– Tražimo od gradonačelnika, kao predsjednika Skupštine trgovačkog društva Čistoća, da smijeni cijeli Nadzorni odbor Čistoće jer nije ispunio svoju funkciju, članovi nisu nadzirali rad, nisu uočili ni prijavili nezakonitosti u ovom gradskom poduzeću – kaže Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno i potpredsjednica gradskog vijeća Splita.

U medijima se navodi kako je istraga pokrenuta radi ilegalnog odlaganja građevinskog otpada i otpada koji sadrži azbest na Karepovac, gradsko odlagalište komunalnog otpada. Gradonačelnik u prvim izjavama kaže kako je zadovoljan kako sustav funkcionira i kako je najvažnije da nastavi nesmetano funkcionirati. A evo vidimo kako sustav funkcionira, uz korupciju i kriminal – kažu u stranci Pametno i nastavljaju – U Splitsko-dalmatinskoj županiji ne postoji legalno odlagalište građevinskog otpada. Godinama već postavljamo pitanja na gradskom vijeću gdje se odlaže građevinski otpad i nikad nismo dobili direktan odgovor, a evo sada vidimo i zašto.

– Pozivamo gradonačelnika da zbog svih ovih događanja smijeni Nadzorni odbor ili su mu možda ruke zavezane zbog obaveza prema Kerumu, svom koalicijskom partneru, koji je dobio Nadzorni odbor u raspodjeli utjecaja između njih dvoje u gradu – zaključuje Natalia Tafra Bazina, glavna tajnica stranke.