Tradicionalno misno slavlje i fešta svetog Ante u Prugovu

Fešta sv. Ante u Prugovu sastavni je dio bogatstva dalmatinskih tradicijskih običaja koji odolijeva zubu vremena zahvaljujući upravo Prugovljanima i brojnim vjernicima koji iz godine u godinu pohode ovo svetište

Misno slavlje i fešta sv. Ante i ove je godine okupila veliko mnoštvo vjernika koji već tradicionalno hodočaste sv. Anti uzdajući se u njegov blagoslov.


Tako su današnjem svečanom misnom slavlju, koje je započelo procesijom, križnim putem čije postaje su izgradili vrijedni Prugovljani, prisustvovali i novi župan Blaženko Boban (podrijetlom s zaseoka Radinje u Prugovu), načelnik općine Klis, Jakov Vetma, docentica sa splitskog Pravnog fakulteta, Marija Boban (Prugovačka nevjesta) i brojni drugi vjernici koji su se došli pomoliti sv. Anti.

U okviru misnog slavlja sakrament Svete potvrde primilo je 16 mladih krizmanika te je samim time ovo slavlje bilo i bogatije.

Drugi dio svečanosti jest i pravi “starinski dernek” koji će trajati do dugo u noć, a nadamo se da se neće obistiniti ona stara izreka koju pamte naši stari: “Na sv. Antu u Prugovu dobio sam kamen u jaketu novu!”

U svakom slučaju fešta sv. Ante u Prugovu sastavni je dio bogatstva dalmatinskih tradicijskih običaja koji odolijeva zubu vremena zahvaljujući upravo Prugovljanima i brojnim vjernicima koji iz godine u godinu pohode ovo svetište.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1