Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

TRADICIJA DUGA 150 GODINA Kruno se vratio na Brač nastaviti obiteljski posao: "Nije nama ovo prva kriza. Bilo je i gorih, kada se gladovalo"

TONI DUKIĆ / Foto: Privatne fotografije21. ožujka 2021. 00:37
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Maslina je kultura bez koje je nemoguće zamisliti Dalmaciju, ali i obrnuto. Tradicija koja se sada broji u tisućama godina i danas je itekako prisutna u Dalmaciji.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Maslinovo ulje je u najtežim vremenima prehranjivalo brojne obitelji, a i u 2021. godini se teško obitelji koje imaju maslinarsku tradiciju odvajaju od proizvodnje ulja. Jedan od njih je i Kruno Cukrov, Bračanin iz Škripa, koji se vratio iz Zagreba nastaviti obiteljsku tradiciju dugu 150 godina.

Kako je sve počelo?

No, vratimo se malo u povijest. Obitelj Josipa Krstulovća 1864. osnovala je uljaru u malom gradu Škripu na otoku Braču. Početkom 20. stoljeća Kruno i Mandica Krstulović nadograđivali su uljaru kupujući novu tršćansku prešu za masline „Thomas Holt“. Obitelj je nastavila prerađivati maslinovo ulje sve do 1963. kada je uljara prestala s radom zbog uvođenja novih tehnologija (hidraulička preša). Godine 2013. Kruno Cukrov (unuk Kruna Krstulovića) i njegova obitelj pokrenuli su restauracije stare uljare i do srpnja 2013. uljara postaje Muzej uja u Škripu i otvorena je za javnost kao povijesni i kulturni spomenik povijesti izrade maslinovog ulja na otoku Braču.

Sve ovo je bio dovoljan razlog za zaputiti se u Škrip i porazgovarati s Krunom. On se rodio u Zagrebu. Studirao je etnologiju i filozofiju, ali studij nije završio te ga je put odveo u specijalnu policiju. Sada se vratio u svoj Škrip, nastaviti ono što je othranilo njegovu obitelj.

- Moja obitelj je već 200 godina u Škripu. Moj prapradjed Ivan Krstulović sa suprugom Franjkom je prvi stigao. Nakon toga je moj pradjed Josip s prabakom Ernestom pokrenuo posao prije 150 godina. Prekid je bio iza ratova kada su se ljudi selili u gradove, a i ja sam se rodio u Zagrebu. Kada mi je umro stric, tu sam se vratio i počeo sve obnavljati - kratko je kazao na početku Kruno.

kruno_cukrov_muzej_uja (1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

"Obiteljska tradicija mi je nalagala da se uhvatim ovoga posla. Proizvodnja ulja je prehranila Bračane, a ne turizam"

Dvoumio se što napraviti, ali srce je prevagnulo...

- Imao sam svoju viziju. Na početku sam planirao tu napraviti kuću za odmor, ali sam shvatio da je šteta to prenamijeniti. Znao sam kolika je vrijednost tradicije i da to može biti dobra stvar. Inače sam vrlo osjetljiv na etnografiju i starine, a obiteljska tradicija mi je nalagala da se uhvatim ovoga posla. Proizvodnja ulja je prehranila Bračane, a ne turizam. On je tu zadnjih pedesetak godina. Želimo očuvati mediteransku prehranu, a naš Muzej uja je zaštićena etnografska zbirka s kušaonom. Gosti mogu pogledati stari način prerade, koji je tu već 2.000 godina. Važno je spomenuti da je mediteranska prehrana zaštićena od UNESCO-a kao nematerijalna baština. Naš OPG je nositelj amblema za Brač i Hvar, koji su amblematska zajednica - ponosno nam je kazao.

Zanimalo nas je što nudi u svom muzeju.

- Cjelokupni očuvani proizvodni proces. Znači tvornica stara 150 godina. Kupili smo i novu modernu uljaru te možete vidjeti kontrast između njih dvije. Na katu je kušaona, gdje možete probati naše ulje i ostali meni. Namjera nam je bila da to bude ukusan muzej. Znači povezati glad za starinom s poviješću - objašnjavam nam Kruno.

Naravno, ima i stabla maslina.

- Još uvijek smo u fazi obnove maslinika. Sada nam je fokus bio na restauraciji muzeja. Želimo staviti naglasak na kvalitetu, a ne kvantitetu. Obrađujemo oko 200 stabala, a imamo ih 2-3 puta više - priča nam.

Radi se o skromnom čovjeku. Ne želi se isticati iznad ostalih bračkih maslinara.

- Naše ulje je visoke kvalitete, iako ga ja ne bih izdvajao kao više kvalitetno od ostalih ulja koje proizvode brački maslinari. Imamo samo jednu sortu - oblicu. Rekao bih da je bračko ulje svugdje odlične kvalitete. Naše je možda specifično što ga radimo na tom novom stroju - govori nam.

"Nije nama ovo prva kriza. Bilo je i gorih, kada se gladovalo"

Koronavirus im je napravio štetu u turističkom smislu. Srećom, uspjeli su nešto i prodati. Ipak, zabilježili su pad od oko 70% u odnosu na prošlu godinu. Tu je istaknuo doprinos regionalne i lokalne samouprave.

- Zadovoljan sam. Uvijek se možete prijaviti na razne natječaje i dobiti poticaj. Odlična je podrška koju imamo od njih. Radi oko toga i dobro turistička zajednica. Tako i treba biti. Maslina je simbol Dalmacije i Mediterana - kazao je Kruno.

kruno_cukrov_muzej_uja (8)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Ne očajava ovaj Bračanin. Vidi svjetlo na kraju tunela.

- Nije nama ovo prva kriza. Bilo je i gorih, kada se gladovalo. Prvo nam je filoksera uništila cijelu lozu, a zatim nam se dogodio val iseljavanja u Južnu Ameriku. Imali smo i ratove, gdje je poginulo mnogo mladih ljudi iz našeg sela. Svaka kriza iznjedri i nešto pozitivno. Uzdajući se u Boga, nadamo se dobrom. Ukoliko bude sezone super, a ukoliko ne bude, opet ćemo preživjeti - optimističan je.

Ima plan kako unaprijediti obiteljski posao.

- Sada isključivo cijela obitelj živi od ovoga. Želimo napredovati na ovom polju, podignuti kvalitetu ulja i ostalih proizvoda. Radimo marmelade i paštete od crnih i zelenih maslina. U planu nam je kuća za odmor, da u budućnosti kada krene turizam imamo dodatni prihod i ostanemo tu živjeti. Od same poljoprivrede teško se može živjeti, a mislimo da je odlična ideja sve ovo povezati u jednu kompaktnu cjelinu - zaključio je Kruno.

Službenu stranicu Muzeja uja možete pogledati OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Božićna rasprodaja na Zvončacu: Iznesite sav namještaj hotelske sobe za 200 eura
9
min
VIDEO Božićna rasprodaja na Zvončacu: Iznesite sav namještaj hotelske sobe za 200 eura
Višemilijunska investicija u infrastrukturu: Završeni radovi na Poljudu
19
min
Višemilijunska investicija u infrastrukturu: Završeni radovi na Poljudu
Riješen misterij ubojstva: Uhitili mladića, Mihaela L. upucao je pištoljem
29
min
Riješen misterij ubojstva: Uhitili mladića, Mihaela L. upucao je pištoljem
Od 2026. besplatni bankarski paketi za građane, evo što uključuju
46
min
Od 2026. besplatni bankarski paketi za građane, evo što uključuju
TEŠKA OZLJEDA Dječaku u ruci eksplodirala petarda, amputirana mu dva prsta
1
sat
TEŠKA OZLJEDA Dječaku u ruci eksplodirala petarda, amputirana mu dva prsta
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    Tragedija na Kupresu: Iznenada preminuo bivši načelnik Perica Romić (41), iza njega ostalo petero djece
    19. prosinca 2025. 17:12
  • Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    Stipe u 3 ujutro “posudio” biciklu i cijeli Omiš nasmijao do suza!
    19. prosinca 2025. 13:14
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    Splićane uznemirio dim i vatrogasna vozila, saznali smo što se dogodilo
    19. prosinca 2025. 16:18
  • Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    Legendarni fast food se zatvara nakon 38 godina
    19. prosinca 2025. 21:56
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.