Foto: Zvonimir Barišin

Rekordno dobri rezultati koji su u špici sezone ostvareni na području Splitsko-dalmatinske županije nastavljaju se novim, rekordima u posezonskom razdoblju.

Prema podacima sustava eVisitor i ureda TZ Splitsko – dalmatinske županije tijekom listopada Splitsko-dalmatinska županija bila je turistički najpopularnija i najtraženija hrvatska regija. Tako je u listopadu samo u komercijalnom smještaju bilo 166.796 dolazaka i 582.083 noćenja, što predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima.

S udjelom od 20 posto u ukupnim komercijalnim noćenjima u Hrvatskoj u listopadu, Splitsko-dalmatinska županija ostvarila je najveći obujam turističkog prometa u odnosu na sve turističke regije. Ovaj rezultat dolazaka i ostvarenih noćenja u prvih deset mjeseci čvrsto je pozicionirao Splitsko – dalmatinsku županiju kao drugu najvažniju turističku regiju Hrvatske (odmah nakon Istre).

U prvih deset mjeseci je u komercijalnom smještaju ostvareno ukupno 3.401.502 dolazaka (rast od 8 posto) i 17.519.718 noćenja (rast od 5 posto). Naši najbrojniji gosti u prvih deset mjeseci su Nijemci koji imaju rast od 8 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima, Britanci koji imaju rast od 34 posto u dolascima i 31 posto u noćenjima, te Poljaci i Česi. Stalni rast dolazaka u prvih deset mjeseci u odnosu na prošlu godinu bilježi se s tržišta SAD-a i to 26 posto u dolascima i 24 posto u noćenjima te skandinavskih i francuskih gostiju.

Splitsko – dalmatinska županija je rekorder i u nautičkom turizmu Hrvatske i to sa 210.433 tisuća dolazaka i 1,42 milijuna noćenja nautičara u prvih deset mjeseci. Tako je na području Srednje Dalmacije ostvareno čak 45 posto svih nautičkih noćenja koji su napravljeni u Hrvatskoj.

Među Top 5 destinacija na području Splitsko – dalmatinske županije s najvećim brojem dolazaka u prvih deset mjeseci su Split, Makarska, Hvar, Baška Voda, Omiš. Odredišta s najvećim brojem noćenja u prvih deset mjeseci su Split, Makarska, Baška Voda,
Omiš i Tučepi.

Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista e-visitor, do kraja listopada ove godine u gradu Splitu je boravilo 830.579 gostiju, što je porast od 18 posto u odnosu na prošlu godinu te je ostvareno 2.438.778 noćenja, 16 posto više nego prošle godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime