Podijelite

Danas je na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj su život izgubili talijanski supružnici.

– Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe. Optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja – kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, piše ŠibenikIN.

Pravorijek je pročitala Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

Podsjetimo, u toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici koji je danas, šest godina nakon nesreće, priveden kraju.

Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude, a njihov sin Federico je uoči izricanja uputio pismo HRT-u u kojem ističe kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu., piše ŠibenikIN.

Sutkinja je napomenula kako nezadovoljna stranka ima mogućnost žalbe na presudu.Podijelite