Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Tlo, kompost, gliste i "mikrobića": Za kompostiranje ne treba ni veliko znanje ni velika investicija

[FOTO] Za ubiranje zdravih plodova i čuvanje našeg planeta od trovanja potrebno je, prije svega, zdravo tlo. Ovo su savjeti o kompostiranju
MARIJA PARO / Foto: Privatni album24. veljače 2025. 00:10
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

A sad kad ste se opskrbili kvalitetnim sjemenjem na jedinstvenom splitskom festivalu vrtlarstva, osjećam da bi se trebalo uhvatiti još jedne važne, da ne kažem najvažnije stavke u cijelom procesu vrtlarenja, a to je tlo, jer bez toga nema dobra i zdrava uroda. Dakle, s obzirom na to da je za kvalitetno, organsko vrtlarenje, a to znači ubiranje zdravih plodova i čuvanje našeg planeta od trovanja, potrebno, prije svega, zdravo tlo, hajdemo se malo posvetiti upravo toj najvažnijoj stavci u cijeloj toj čaroliji vrtlarenja.

Naime, zdravo tlo sadrži milijune i milijune živih vrsta. Sve je povezano u zamršeni ples, složeniji od svega što uopće možemo zamisliti, a ako želimo vrtlariti u skladu s prirodom, onda našem tlu, tj. njegovim podzemnim stanovnicima, trebamo dodavati organsku tvar, a ne trovati i osiromašivati ga kemikalijama i time stvarati kaos, odnosno, neravnotežu u tlu. Dakle, promatrajmo prirodu, a neka nam uzor bude šuma i svi oni procesi koji se u njoj tijekom svih godišnjih doba redovito odvijaju. Promislimo malo o tome. Dodavanjem organske tvari našem tlu, ubrzavamo procese, radimo ono što se događa u šumi, ali tijekom duljeg vremena. A što sve možete uraditi za dobrobit vašeg tla, okoliša, našeg planeta općenito, pitala sam diplomiranog permakulturnog dizajnera, Zorana Vukšića, koji redovito održava vrlo edukativne i poticajne radionice kompostiranja. Evo što mi je rekao:

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Vukušić: Ovo je ključ zdravog, humusom bogatog tla

„Kompostiranje je odličan način zbrinjavanja biootpada za koji ne treba ni velika investicija, ni veliko znanje, a ni iskustvo. Biootpad je u stvari ružno ime za odličan izvor hranjiva za tlo našeg povrtnjaka, cvijetnjaka ili voćnjaka. Sve što nam treba jest mjesto na kojem ćemo odlagati biootpad. Hoće li to biti kućni komposter (fensi ime za malo veću kantu s rupicama za zrak), vrtni komposter kupljen ili još bolje napravljen od priručnog materijala, ili jednostavno kompostna hrpa u nekom kutu vrta, to ovisi o vašim okolnostima. Ako živite u stanu i nemate pretjerane količine biootpada, kućni komposter bit će pravo rješenje za vas. Za vas koji imate vrt, bez obzira radi li se o tridesetak ili tristotinjak četvornih metara, vrtni je komposter idealan.

kompost gliste1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Dakle, prostor imate, biorazgradive sastojke (ostatke povrća i voća, otpatke iz vrta, grančice od orezivanja biljaka s okućnice, karton, piljevinu, suho lišće, pokošenu travu, kore od jaja, upotrijebljene papirnate salvete i maramice…) također sigurno imate. Još malo vode, ako su sastojci previše suhi, a kisik će se već sam uvući u kompostnu hrpu. Ili hrpicu. Na vama je samo da sve to fino složite i prepustite najteži posao mikroorganizmima. Već́ za nekoliko dana primijetit ćete da kore od banana, listovi salate i komadići kartona ubačeni u komposter sve više gube oblik i boju, postaju sve sitniji i tamniji. Kompostiraju se, odnosno mikro- i oni malo veći organizmi doslovce ih jedu i pretvaraju u kompost. I množe se, i množe… Isti mikroorganizmi koji inače žive u gornjem sloju tla sad u vašem komposteru jedu vaš biootpad i pretvaraju ga u tamnu rastresitu masu punu hranjiva, tj. u gotov kompost. Ta masa nije samo bogata hranjivima, bogata je i mikroorganizmima, onim aerobnim, o kisiku ovisnim, a upravo su oni ključ zdravog, humusom bogatog tla, a takvo tlo želimo u svom vrtu, tlo u kojem rastu zdrave i otporne biljke. A usput, imate i na internetu dosta poučnih i zabavnih sadržaja o kompostiranju.“

Alternativa: Humus kalifornijskih glista ili stajsko gnojivo

Tako kaže Zoran, tako radim i sama, i vrlo je zabavno, čak do razine neke (prihvatljive) ovisnosti, do te mjere da sa svojih planinarskih putešestvija vraćam kući kore od banana od svih izletnika, jer osim kućnog kompostiranja, onog u kanti s rupicama, imam dodatnu hrpu u kutu vrta s kalifornijskim glistama koje sam navikla na bogatu trpezu nedjeljom navečer, kad se spustim s planine. A i šteta ih je ostavljati u planini, da mi se hrast, bukva i borovi ne sablazne tamo nekim afričkim bananama.

Naravno, ako je vama sve to, zbog bilo kojeg razloga, neizvedivo ili komplicirano, makar osobno mislim da je kućno kompostiranje zabavno, postoji i drugi, jednostavan način održavanja zdravlja tla u kojem rastu vaše biljke, u pitarima ili vrtovima – neposredno prije sadnje kupite i dodajte zemlji humus kalifornijskih glista ili odležano stajsko gnojivo.

Još samo ovo da vam kažem. Pitala sam mog čuvenog antivrtlara, onako usput, da osvježim bračnu svakodnevicu:

Šta ti misliš̌, koliko mikroorganizama živi u tlu?

Ja ne virujen da tamo itko pametan živi, ni životinje ne vole bit u mraku danonoćno!

Nakon minut guglanja…

Ipak tamo neki žive, ne neki, mnogi tamo žive… 

Pa ko ga ne bi volio?!

Naravno, nisam mu objašnjavala činjenicu da se zbog iznimne raznovrsnosti mikrobiološka zajednica u tlu smatra jednim od najsloženijih ekosistema na Zemlji. 

Što da gnjavim čovjeka?!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
48
Haha
4
Nice
16
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
2
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
3
sat
Vrijeme se potpuno minjenja na Badnjak, dio zemlje snijeg, dio kiša. Tek prema kraju godine prava zima kuca na vrata!
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
3
sat
"Toliko zavoli onoga na koga naiđe da mu svakodnevno 'pije krv': Znate li da je bršljan jako ljekovit za jednu stvar?
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
3
sat
Sara je samo 25 godina postala doktorica medicine s prosjekom 5,0, osvaja nagrade i budućnost vidi u Hrvatskoj brinući se o najmlađima
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
4
sat
Emotivnim koncertom u prepunom Lisinskom, Miroslav Škoro spektakularno proslavio 40 godina karijere
Preminula zvijezda kultne serije
6
sat
Preminula zvijezda kultne serije
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    Torcida u završnici utakmice istaknula emotivnu poruku s tribine: "Pitaju me zašto..."
    21. prosinca 2025. 16:53
  • Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    Direktor naše poznate firme dobio otkaz zbog veze s kolegicom
    21. prosinca 2025. 19:19
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.