Tko lovi i prodaje svježe srdele i tune za vrijeme zabrane izlova?

Pri kupnji tražite certifikat o podrijetlu kojeg trgovac mora imati

Iako je na snazi zabrana izlova srdela i tune,  i jedne i druge se lako pronađu na nekim hrvatskim ribarnicama. Čak neke bez straha od inspekcija i kazni pozivaju javno na kupnju i reklamiraju svježu tunu. Pritom priznaju da je nabavljaju od sportskih ribolovaca koji je pak ne smiju prodavati drugima. Drugi su nešto pametniji pa objašnjavaju da „dobiju nešto srdela iz Italije“, a trećima “svježa” tuna dopliva čak iz Španjolske, piše Morski.hr.


Svježe srdele iz Italije?

Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti« okružujućim mrežama plivaricama – srdelarama za siječanj/veljaču 2018. godine traje još do 15. veljače, no pretragom ribarnica u Zadru, Splitu i Zagrebu za vrijeme zabrane izlova nije bio problem pronaći svježu srdelu. Na pitanje jednom zagrebačkom trgovcu odakle mu, odgovara: „dobio sam nešto srdela iz Italije.“

Foto: Screenshot/Vesselfinder

I doista, pogledamo li stranicu „Vessel finder“ na kojoj vidite trenutno stanje broja plovila (plavo su ribarski brodovi), vidjet ćete koliki je omjer talijanske u odnosu na hrvatsku flotu. No isplati li se Talijanu poslati dvije kašete srdela na zagrebačku ribarnicu kad većina ulovljene ribe u hrvatskom dijelu Jadrana ide u Italiju, pitanje je osobne procjene.

– Što se tiče srdele trenutno nije na snazi lovostaj već privremeni prestanak ribolovne aktivnosti okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom i odnosi se na ribolovnu flotu Republike Hrvatske. Međutim, ulov srdele u Italiji i promet ribom porijeklom iz takvog ulova nije zabranjen. Inspekcija je provela više kontrola sljedivosti srdele u prometu i nisu pronađene nepravilnosti – tvrde iz Ministarstva za Morski.hr.

Muljanje s tunom

„Svježa“ tuna je na neke naše ribarnice doplivala iz raznih svjetskih mora, iako je ribolov tune u našem dijelu Jadrana udičarskim alatima u gospodarskom ribolovu dozvoljen tek od 25. veljače do 31. prosinca, ili do iskorištenja dodijeljene godišnje ulovne kvote unutar tog razdoblja, a prodaja iste ribe trebala bi biti pod strogom kontrolom. Jedna ribarnica prodaju je oglasila javno na svom Facebook profilu. Na pitanje odakle im tuna, odgovaraju „Znali smo je imati od naših ribara koji bi ulovili na udicu, ali više nemamo“.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0