Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Tko je 28-godišnjak koji uspješno vodi prvu službenu pršutanu i kobasičarnicu u županiji? Kobasice dobile šampionske etikete, a on poručuje: "Turizam nam ne smije spasti na sunce i more"

Konavoski gusti s potpisom obitelji Đivanović: Kako je miris iz kućne garaže osvojio zlatne medalje i srca gurmana
Tekst & foto: RADE POPADIĆ29. travnja 2025. 19:15
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Ako se sa stare jadranske magistrale spustite makadamskim odvojkom prema Ljutoj, prvo će vas dočekati mirisi: ugodni povjetarac s mora, miri lovora i onaj ne­pogrešiv, vonj sušenog mesa. Slijedite li ga, završit ćete pred novim, bijelim objektom s malim natpisom OPG Niko Đivanović. Tek kad zakoračite u dvorište, postat će jasno da ste pred prvom službeno registriranom mini-pršutanom i kobasičarnicom na jugu Dubrovačko-neretvanske županije – mjestom gdje se kulinarska tradicija Konavala pretače u moderni obrt.

Obrt koji živi ritmom obitelji

Obitelji Đivanović nema na velikim jumbo-plakatima, ali priča im je filmska. Otac Niko, dugogodišnji carinik na obližnjem graničnom prijelazu, i majka Sanja, medicinska sestra u zubarskoj ordinaciji, godinama su čuvali svinjokoljsku rutinu „za kućne potrebe“. Prije tri godine odlučili su napraviti korak više: pretvoriti hobi u licencirani pogon, s potpunom HACCP kontrolom, veterinarskim nadzorom i – što je u mesnom poslu rijetkost – provjerljivom sljedivošću sirovina.

„Svi smo se morali presložiti: tata je preuzeo soljenje i vezanje komada, mama sterilnost i pakiranje, a mi mladi – marketing, nabavu i papirnate zgode,“ smije se 28-godišnji Vlaho Đivanović, ekonomist po struci, koji zasad radi u duty-free shopu dubrovačke zračne luke, ali svakom rečenicom daje do znanja da mu je cilj uskoro se potpuno preseliti u vlastiti pogon.

Brat Luka i sestra Marija-Nikoleta, oboje studenti u Dubrovniku, u obiteljski posao uskaču vikendom i u sezoni. Luka snima atraktivne video-klipove za društvene mreže, a sestra – „najpedantnija u kući“ – drži papirologiju i preuzima ulogu vodiča kad stignu organizirane grupe turista.

Na prvu zvuči kao tipična obiteljska idila, no Vlaho otkriva logističku pozadinu: „Svaki od nas ima svoju ‘smjenu’. Bez toga bi se raspali – meso ne čeka, a temperatura u sušionici mora biti ista i u tri ujutro i u podne.”

GALERIJA
Kliknite za pregled

Od kućne kobasice do šampionske etikete

Receptura je starija od Vlaha: djed je pedesetih godina sušio kobasice u zadnjem dijelu štale, dok su se iznad otvorenog ognjišta dimile pancete. Ključni sastojci bili su sol, papar, domaće crno vino i crvena paprika. U modernoj verziji dodaju se tek dvije sitne dorade: precizna digitalna vaga – da svaka šarža bude identična – i certificirane začinske smjese bez glutena. Tim je malim, ali presudnim detaljima Konavoski gusti još 2023. na Danima hrvatskih kobasica i salama u Svetom Petru u Šumi osvojio zlato u kategoriji klasične konavoske kobasice te srebro za „crvenu“ varijantu s čili-paprikom.

„Bilo nas je preko dvjesto. Došli smo s prvim komadima koje smo ikad pustili na tržište i vratili se kući s peharima. Neću lagat – suza je pala,“ priznaje Vlaho.

Vlaho Đivanović

Ove su se godine vratili po potvrdu statusa: druga mjesta u obje kategorije i nova diploma Hrvatskog poljoprivredno-šumarskog instituta. Još važnije – natjecanje im je otvorilo vrata prema hotelijerima i fine-dining restoranima koji su, kako se Vlaho šali, „donedavno mislili da Konavle završavaju na run listi aerodroma“.

Pršut koji putuje sporo, kobasica koja priča brzo

U hladnijim mjesecima pogon doseže maksimum: do 500 kilograma kobasica mjesečno i pedesetak pršuta godišnje. Pršut, ovisno o težini svježeg buta, visi između 18 i 24 mjeseca. "Pršut se usoljava 20 dana u kotroliranim uvjetima u čistoj soli. Potom ga suši konavoski burin i maestral" objašnjava domaćin.

Kobasice su sprint prema tržištu: 30 do 35 dana, ovisno o vlažnosti zraka, i spremne su za vakuumiranje. Crvena verzija, začinjena slatkom paprikom i prstohvatom ljutine, nastala je iz praktične želje da se na stolu razlikuje „obična“ i „pikant“. No gostima se toliko svidjela da je danas traženija od klasične.

Kušaonica – dnevni boravak s pogledom na polje

Đivanovići su uz pogon uredili rustic-modernu kušaonicu za dvadesetak gostiju. Hrastov stol rađen je u tatinoj radionici, a nad glavama visi lustar od starih bačvenih dužica. Sa svake se stolice vidi Konavosko polje koje, istina, sve više zarasta u draču, ali i dalje podsjeća na dane kad je svaka kuća držala „2-3 prasca za preživjet“.

kobasice, prišut

Prošlog su ljeta primali male, gotovo slučajne grupe iz Cavtata; ove sezone već imaju rezervirane termine hotelskih sommeliera i eno-gastro blogera. Degustacija počinje kobasicama, prelazi na ružičastu pancetu („disciplinirani“ komad koji se suši osam mjeseci), a kulminira tanko rezanim pršutom posluženim uz čašu malvasije iz susjednog vinograda i komadić svježeg kruha premazanog domaćim maslinovim uljem.

„Turist želi ispričanu priču. Kad zagrize kobasicu, želi znati gdje je svinja pasla, tko je nasolio meso i koliko je dugo usoljavana. Mi mu sve to pokažemo bez skrivanja,“ kaže Vlaho.

Meso putuje iz Slavonije, ali identitet ostaje konavoski

Najveći logistički izazov je sirovina. Najbližu klaonicu imaju u Vrgorcu ili na Korčuli – preskupo i predaleko za male serije. Zato surađuju s obiteljskim farmama u Slavoniji. Svaka svinja ima rodni list; svaka šunka serijski broj. „Znamo da je ‘lokalno’ velika riječ, ali kvaliteta je prva. Dok ne stvorimo održiv lanac ovdje, nabavljat ćemo meso gdje je najbolje,“ iskren je Vlaho.

Mladi, turizam i pogled prema polju

Vlaho se često nađe između svjetova: prijatelji iz Dubrovnika ulaze u turizam „s dva apartmana i Booking računom“, dok on sanja o udvostručenju sušionice i još jednoj peći za dimljenje. Pita ga se kako vidi budućnost polja koje leži pred kušaonicom:

Vlaho Đivanović

„Bez domaće proizvodnje turizam će kad-tad pasti na ‘sunce i more’, a to nije dobro. Gosti danas žele doživljaj, autentični okus. Lokalna vlast mora prepoznati ljude koji žele ostati u brazdi, stipendirati agronome, pomoći kratkim lancima opskrbe. Visoka cijena je održiva samo s vrhunskim, domaćim proizvodom.“

Za sljedeće tri godine Đivanovići imaju jasan plan. Prvo, podignuti web-trgovinu kako bi paketi kobasica i pršuta stizali na adrese stalnih kupaca u Zagrebu i Splitu. Drugo, pustiti na tržište „bijelu pancetu“ sušenu u morskoj soli i začinskom bilju s obližnjeg brda Stražišće. Treće – ono što im je posebno bitno, planiraju podići novi vinograd malvasije.

Kako kušati „Guste“?

Sve počinje telefonskim pozivom na 099 285 7488 ili porukom na Facebook stranici Konavoski gusti – tamo Luka redovito objavljuje fotoreportaže iz pogona. Kušaonica prima posjetitelje cijele godine uz najavu, a tijekom ljeta možete „uletjeti“ i nenajavljeno ako zastanete pred garažnim vratima s mirisom sušenog mesa.

Vlaho Đivanović

Na odlasku će vam Vlaho diskretno spakirati mali „to-go“ paket – najčešće mješavinu dvije kobasice i komadić pancete. Da ga pitate zašto ne naplati degustaciju više, samo će slegnuti ramenima:

„U cijenu je uračunat i komadić naše priče. A priča, ako se živi iskreno, nema visoku maržu – samo dobru uspomenu.“

I zato ćete kobasicu Vlahina djeda s užitkom rezati kod kuće, ali onaj konavoski miris više vam nikad neće izaći iz sjećanja. Na jug Hrvatske vratit ćete se po još – jer autentičnost se, jednom kad se okusi, uvijek traži natrag.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
56
Haha
2
Nice
10
What?
1
Laž
3
Sad
1
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dan plavog irisa na splitskoj Rivi: Ovaj dan posvećen je svima koji žive sa stomom
1
min
Dan plavog irisa na splitskoj Rivi: Ovaj dan posvećen je svima koji žive sa stomom
HIT SNIMKA Ovaj video će vas rasplakati do suza: Livaja 'poklonio' tortu hajdukovom oružaru, Bijeli se gušili od smijeha
8
min
HIT SNIMKA Ovaj video će vas rasplakati do suza: Livaja 'poklonio' tortu hajdukovom oružaru, Bijeli se gušili od smijeha
Ninčević-Lesandrić uoči drugog kruga: "Cilj je okupiti cijelu oporbu"
26
min
Ninčević-Lesandrić uoči drugog kruga: "Cilj je okupiti cijelu oporbu"
Ivana Marković pozvala građane da glasaju za Puljka: "On je sada jedina alternativa HDZ-u u Splitu"
40
min
Ivana Marković pozvala građane da glasaju za Puljka: "On je sada jedina alternativa HDZ-u u Splitu"
Ninčević-Lesandrić najavila otvaranje Kriznog centra za žene i djecu žrtve nasilja: "Nemojmo zatvarati oči pred ovom temom"
57
min
Ninčević-Lesandrić najavila otvaranje Kriznog centra za žene i djecu žrtve nasilja: "Nemojmo zatvarati oči pred ovom temom"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Ovi natpisi na majicama splitskih maturanata baš će vas nasmijati
    Ovi natpisi na majicama splitskih maturanata baš će vas nasmijati
    23. svibnja 2025. 22:51
  • Šezdeset godina nakon mature: Danas su se splitski 'gimnazijalci' ponovno okupili pred školom
    Šezdeset godina nakon mature: Danas su se splitski 'gimnazijalci' ponovno okupili pred školom
    23. svibnja 2025. 16:10
  • Prometni kaos kod trgovačkog centra u Splitu. Vozači bijesni, evo što je napravilo blokadu
    Prometni kaos kod trgovačkog centra u Splitu. Vozači bijesni, evo što je napravilo blokadu
    23. svibnja 2025. 17:23
  • Donosimo ekskluzivne slike s prve ceremonije vjenčanja legendarnog MMA borca: "Tajni" susret se odvijao u Splitu
    Donosimo ekskluzivne slike s prve ceremonije vjenčanja legendarnog MMA borca: "Tajni" susret se odvijao u Splitu
    23. svibnja 2025. 20:21
  • Šarmantni Solinjanin nam otkriva nepoznatu stranu života iza reflektora: "Nije isključeno da će se pojaviti neka nova strana mene"
    Šarmantni Solinjanin nam otkriva nepoznatu stranu života iza reflektora: "Nije isključeno da će se pojaviti neka nova strana mene"
    23. svibnja 2025. 18:10
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.