TKO ĆE IMATI VEĆINU U SPLITSKOM VIJEĆU? Prkić: “Stalo nam je da se konstituira GV”

"Ne želimo nove izbore, to u konačnici ništa neće promijeniti", kazao je Prkić za Dalmacija Danas. Evo što je još otkrio

Jakov Prkić

Već je poznato da je Ivica Puljak iz stranke “Centar” pobjednik drugog kruga lokalnih izbora u gradu podno Marjana.


On je poprilično uvjerljivo pobijedio HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića koji je prema podacima Državnog izbornog povjerenstva ostvario 27.106 glasova, naspram pobjednika Puljka koji je dobio čak 35.565 glasova Splićanki i Splićana.

Kompleksna situacija u GV

Za sada je sigurno da će u fotelju Banovine sjesti sveučilišni profesor Ivica Puljak, a uz njega će biti i njegovi zamjenici, Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić

Sve izgleda kristalno jasno, ali uz jedan problem, trenutna situacija u splitskom Gradskom vijeću je daleko od rješenja.

IMENA SU POZNATA Evo tko će iduće četiri godine sjediti u splitskom Gradskom vijeću

HDZ ima 9, “Centar” 7

Naime, prema rezultatima, HDZ je osvojio 9 vijećnika, “Centar” 7, HGS 4, dok je SDP na 3 vijećnika. Koalicija stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Nova ljevica i Možemo! je na 3 mandata, isto kao i MOST, dok je Nezavisna lista Branke Ramljak i Tomislava Mamića na 2 mandata. Ostale stranke nisu prešle izborni prag te njihove predstavnike nećemo gledati, a ni slušati na novim raspravama i izglasavanjima na sjednicama splitskog parlamenta.

Nitko za sada nije ni blizu brojke 16 koja im je dovoljna za većinu u GV te će najjače stranke (HDZ i “Centar”) morati krenuti u konkretne dogovore i pregovore s ostalim političkim akterima.S liste “Centra” u Gradsko vijeće ulaze redom ovi članovi: Nenad Uvodić, Natalia Tafra Bazina, Igor Skoko, Željko Domazet, Srđan Marinić, Marijana Pezelj i Luka Baričić.

HDZ-ovi vijećnici će biti: Božo Zadro, Toni Tomas, Sandro Jelavić, Ivana Zelić, Ivan Vukorepa, Edita Maretić Dimlić, Jakša Balov, Domagoj Bajić i Tomislav Prljević.

Budući da je HDZ-ov kandidat Vice Mihanović izgubio izbore, od ovih navedenih vijećnika, HDZ-ovci će trebati izbaciti njih troje, te će na njihova mjesta doći upravo Vice Mihanović i njegova zamjenica Jelena Burazin, odnosno gradonačelnički zamjenik Stipe Božić.

HGS-ovi vijećnici će biti: Željko Kerum, Saša Horvat, Igor Stanišić i Saša Franjkić, dok će na strani SDP-a biti Ante Franić, Goran Kotur i Davor Matijević.

Splitski MOST će zastupati Ivica Grković, Ivana Ljulj i Josip Markotić, a iz koalicije Pametno za Split i Dalmaciju, Nova ljevica i Možemo! upadaju Tamara Visković, Jakov Prkić i Kristina Vidan.

Još je samo ostala nezavisna lista Branke Ramljak i Tomislava Mamića i upravo oni dvoje će biti novi vijećnici u novom sazivu.

Napominjemo da su još uvijek moguće korekcije u konačnom popisu imena novih splitskih gradskih vijećnika.

Prkić: “Očekivao sam pobjedu Puljka”

Budući da situacija nije potpuno jasna niti čista, pa čak ni za pobjednika Puljka i njegovu stranku “Centar”, pitali smo Jakova Prkića, starog-novog GV iz koalicije stranaka Pametno za Split i Dalmaciju, Nova ljevica i Možemo! da nam malo pojasni i otkrije što bi se u konačnici moglo dogoditi u splitskom parlamentu.

Prkića smo u početku pitali da nam prokomentira izborne rezultate drugog kruga lokalnih izbora u Splitu.

“Očekivao sam pobjedu Puljka u drugom krugu. HDZ nije imao snage privući svoje birače, jednostavno, imali su puno manji potencijal. Ovo je bilo očekivano”, odgovorio je Prkić.

Jakov Prkić

Kompleksna je situacija u GV Grada Splita, što će se dogoditi i hoće li se sastaviti većina?

“Nama je stalo da se konstituira novo Gradsko vijeće. Svi smo izabrani od strane građana i moramo raditi za naše sugrađane, tako da, u svakom slučaju smo za konstituiranje vijeća i za to ćemo se boriti”, kazao je Prkić za Dalmacija Danas.

Novi izbori? Što mislite o tome?

“Mi nećemo provocirati to, ako se dogodi, dogodi, ali mi ne bismo željeli da dođe do toga. Ako se u ovom trenutku bude išlo u nove izbore, moj stav je da se ponovni izborni rezultat ne bi previše razlikovao od ovog. Tako da mislim da novi izbori u konačnici neće biti rješenje za nikoga”, zaključio je Jakov Prkić iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Moja reakcija na članak je...
Vau
14
Haha
5
Hagić
1
Hmmm
5
Plač
1
Grrr
5
Molim?
3

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime