Podijelite

Na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi županije župan Blaženko Boban i zamjenica veleposlanice Države Izrael Irit Shneor su najavili Tjedan izraelskog filma u Splitu, 9. – 15. svibnja.

– Nadam se da će što više Splićana pogledati filmove koje smo pripremili. Imamo različite žanrove, ali svi oni na neki način predstavljaju kulturu Države Izrael. Na ovom projektu filmske suradnje surađujemo već drugu godinu zaredom sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Ove godine imamo porast broja dana prikazivanja i porast broja filmova. Dođite u kino Karaman vidjeti ove zanimljive izraelske filmove. Ja sam ih sve odgledala, ali možda mi je favorit “Hill Start” (Kretanje pod ručnom). Riječ je o komediji koja prikazuje različite karaktere iz različitih dijelova izraelskog društva. Također preporučujem film “Skaffolding” koji prikazuje tinejdžera koji želi dokazati da može uspjeti u život bez potpore roditelja i obitelji. Ovaj je film proglašen najboljim izraelskim filmom prošle godine. Preporučujem svaki film jer su dobri i edukativni – kazala je Irit Shneor.

Podsjećajući na širi kontekst suradnje Splitsko-dalmatinske županije i Države Izrael, župan Boban se prisjetio svog odlaska u Izrael, uspostave Centara izvrsnosti po izraelskom modelu, uspješne Konferencije o radu s nadarenim učenicima na kojoj su bili i viši dužnosnici izraelskog Ministarstva obrazovanja te zajedničkog otvaranja pogona za navodnjavanje, s veleposlanicom Države Izarel, Nj. E. Zinom Kalay Kleitman, u jednoj osnovnoj školi u Kaštel Štafiliću. Osim toga, povodom 70. obljetnice Države Izrael, u Sveučilišnoj knjižnici smo organizirali izložbu „Izraelska otkrića i razvoj koji su utjecali na svijet“.

“Do sada smo organizirali vikend a od ove godine Tjedan izraelskog filma u Splitu, a u ne tako dalekoj budućnosti planiramo potaknuti organizaciju Tjedna hrvatskog filma u Izraelu” – kazao je župan, zahvaljujući prije svih veleposlanici Države Izrael u Hrvatskoj, Nj. E. Zini Kalay Kleitman, koju nakon čestih dolazaka i zajedničkih projekata doživljava “svojom dragom prijateljicom”.

O pojedinim filmovima je govorila zamjenica veleposlanice Irit Shneor koja se zahvalila na ogromnom trudu koju su u pripremu i organizacijiu Tjedna izraelskog filma uložili sam župan Boban i županovi suradnici Tomislav Đonlić, Davor Pavić, Zvonimir Mimica i direktorica tvrtke Ekran Snježana Kuzmanić. “Činjenica da više ne govorimo o vikendu nego o Tjednu izraelskog filma ovdje u Splitu, govori sama za sebe – istaknula je zamjenica veleposlanice, pozivajući novinare da pozovu gledatelje svih uzrasta jer u ovogodišnjem repertoaru uistinu ima filmova različitih žanrova.

Snježana Kuzmanić je također pozvala naše sugrađane da dođu u što većem broju pogledati sve filmove, izražavajući nadu da bismo dogodine mogli ugostiti i nekog poznatog izraelskog glumca,  glumicu ili filmskog redatelja.

Dani izraelskog filma u Splitu (Kino Karaman, 9.-13.5.2018.):

 Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime