Pojavom koronavirusa, nastao je i strah od nestašice osnovnih namirnica. Svjedoci smo kako su brojni građani posljednje vrijeme obilazili trgovine i mahnito grabili kvasac, često u velikim količinama, ne misleći na one koji će doći poslije njih. Istina, Hrvatska nema vlastitu proizvodnju ovog prehrambenog proizvoda, ovisimo o uvozu iz mađarskih i poljskih tvornica, ali opskrba se odvija uredno i strah od nedostatka zaliha nije opravdan.

Kako bismo vas riješili posjete trgovinama, koje je jako teško obilaziti kad trebamo imati na umu preporučenu socijalnu distancu, ali i straha od nestašice, odlučili smo podijeliti recept za domaći kvasac od jabuke.

Potrebna su vam svega tri sastojka: jabuka, brašno i voda.

Naribajte jednu oguljenu jabuku, 500 g oštrog brašna pomiješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku i sve dobro zatvorite u staklenku te ostavite tri dana.

Polovicu smjese nakon otvaranja je potrebno baciti. Ostatak smjese prebacite u zdjelu i dodajte 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, vratite je ponovno u staklenku, zatvorite i ostavite opet nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kad se pojave mjehurići, smjesa je spremna za upotrebu.

Oko 250 g kvasca umiješa se u ostale sastojke za kruh, a preostalo možete nastaviti „održavati“ dodavanjem onoliko brašna i vode koliko je potrebno da u staklenci uvijek bude rijetko tijesto.

Ako pečete kruh svakodnevno, kvasac čuvajte na sobnoj temperauri, a za rjeđu upotrebu u hladnjaku.1 KOMENTAR

  1. jebem Vam mater kvazi – kapitalističku i kvazi – liberalističku – dokle i gdje ste doveli ovu zemlju da nemamo ni kvasca za kruh !!!????

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime