Nakon što su privremeno obustavili klinička testiranja na cjepivo protiv koronavirusa, farmaceutska tvrtka AstraZeneca poslala je interno izvješće u kojem su detaljne informacije o neurološkom stanju ispitanice čije se stanje pogoršalo, piše CNN.

Bila je zdrava, a sad je teško bolesna

Prethodno zdrava volonterka (37) iz Velike Britanije nakon dobivene druge doze eksperimentalnog cjepiva dobila je transverzalni mijelitis te je hospitalizirana 5. rujna.

Akutni transverzalni mijelitis je akutna upala sive i bijele tvari u jednom ili više susjednih segmenata kralježnične moždine, najčešće torakalnih. Među uzrocima su postinfektivna upala, multipla skleroza, autoimuna upala, vaskulitis i lijekovi. Simptomi su obostrani motorni ispadi, poremećaji osjeta i sfinktera ispod razine lezije, piše MSD priručnik.

Nakon dva tjedna volonterka je počela imati problema s hodanjem te je osjećala slabost i bol u rukama, a izvješće je 11. rujna poslano liječnicima koji provode kliničko testiranje.

Nakon uspješne prve i druge faze cjepiva, u trećoj je fazi obuhvaćeno oko 30.000 ispitanika u SAD-u, Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi kako bi se potvrdila učinkovitost cjepiva.

Nakon što se stanje pacijentice stabiliziralo, odobren je nastavak ispitivanja cjepiva u Velikoj Britaniji i Brazilu, dok u SAD-u još uvijek nije.– U ovom trenutku oboljenje sudionice smatra se jednokratnom pojavom i bilo bi neobično u potpunosti zaustaviti testiranje na temelju jednog jedinog oboljenja. Liječnicima koji vode testiranja tog cjepiva u SAD-u, posebno će se napomenuti da pripaze na slične simptome – izjavio je Anthony Fauci, ravnatelj američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, prenose 24 sata.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime