Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje da će Europa u listopadu i studenom bilježiti porast dnevnog broja smrtnih slučajeva od Covida-19, rekao je čelnik europskog ogranka ovog tijela, piše N1.

Slučajevi u Europi naglo su porasli posljednjih tjedana, posebno u Španjolskoj i Francuskoj. Samo u petak zabilježeno je više od 51.000 novih slučajeva u 55 zemalja koje prati WHO Europe, što je više od vrhunca u travnju, navodi organizacija.

– Bit će sve teže. U listopadu i studenom imat ćemo veću stopu smrtnosti – rekao je direktor WHO Europe HansKluge.

Iako kontinent bilježi nagli porast slučajeva, broj smrtnih slučajeva ostao je relativno stabilan. No, zbog ponovnog povećanja broja novooboljelih očekuje se i porast dnevnih smrtnih slučajeva, navode iz WHO-a.

– Ovo je trenutak u kojem zemlje ne žele čuti ove loše vijesti, i razumijem to – rekao je Kluge, naglasivši da je htio poslati “pozitivnu poruku” da će pandemija “u jednom trenutku završiti”.

Više od 50 članica WHO Europe na virtualnom sastanku u ponedjeljak i utorak dogovora se na o zajedničkom odgovoru na novi koronavirus te o svojoj petogodišnjoj strategiji. Kluge je međutim poslao upozorenje onima koji vjeruju da će razvoj cjepiva okončati pandemiju.

– Cijelo vrijeme čujem: ‘cjepivo će označiti kraj pandemije’. Naravno da ne! Ne znamo čak ni hoće li cjepivo pomoći svim populacijskim skupinama. Sad dobivamo neke znakove da će pomoći jednoj skupini, a ne drugoj – rekao je te dodao da će postojati i logistički problemi s cjepivom.

– Kraj pandemije trenutak je u kojem ćemo kao zajednica naučiti kako živjeti s tom pandemijom. I to ovisi o nama što je vrlo pozitivna poruka – rekao je u intervjuu za AFP.

Nepotpuna slika

Kluge je upozorio na pretjeranu politizaciju pristupa i rekao da je važno da se odgovor na pandemiju temelji “na epidemiološkim i podacima javnog zdravstva”.

Rekao je i kako je teško komunicirati o novoj bolesti jer se ne zna puno toga, a nova istraživanja još uvijek ne daju potpun uvid u virus što znači da se odluke moraju donositi bez cjelovite slike.

– U nizu zemalja vidimo da politika prepisuje znanstvenike, a također u nizu drugih zemalja vidimo da ljudi sumnjaju u znanost, što je vrlo opasno – rekao je Kluge.

Prema podacima WHO Europe, broj svakodnevnih smrtnih slučajeva ostao je na približno istoj razini od početka lipnja, s oko 400-500 smrtnih slučajeva dnevno povezanih s koronavirusom. No, unatoč zabrinjavajućem trendu, odgovori na epidemiju sada ne bi trebali biti kao tijekom zime.

– U veljači smo ciljali društvo … sada ciljamo virus – rekao je Kluge dodajući da bi se mjere sada mogle uvoditi na lokalnoj razini.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime