“Terorizam protiv prirode u Dubrovniku”, naslov je pisma koje je DuListu ove nedjelje uputio čitatelj. U njemu ogorčeni turist Mark Jopers izražava “duboku frustraciju po pitanju ekološke katastrofe” kojoj je svjedočio u brsečinskoj uvali.

– S obitelji sam proveo odmor na Lopudu i dok smo se približavali brodom uvali u Brsečinama (naš transfer za zračnu luku), svjedočili smo velikom klizištu i potpuno smeđoj boji mora. Uvala je izgledala poput močvare blizu kambodžanskog jezera ‘Tonle Sap’. Nakon što smo pitali skipera što se događa, rekao nam je da je klizište uzrokovano građevinskim radovima u naselju iznad, odnosno ljudskim djelovanjem – priča turist. Smatra da Dubrovnik i Hrvatska ne bi trebali biti uspoređivani sa zemljama trećeg svijeta poput Indije gdje zagađenje nikoga ne brine.

– Pitali smo se je li netko od mještana patio kao i mi kad smo vidjeli tu smeđu boju mora, koja je uništila kraj našeg odmora i dojam koji smo imali o Hrvatskoj. Jednostavno ne mogu razumjeti kako europska zemlja koja se promovira na internetu s izrazima poput “hrvatsko more je među najčišćim i najmanje onečišćenim u Europi” dopušta takav terorizam protiv okoliša? – ističe Mark. Također, naglasio je da su kao građani Europske unije “iskreno posramljeni ovim što su posvjedočili”.

– Ovo nije standard koji bi ijedna zemlja u Europskoj uniji trebala sebi dopustiti – zaključio je.

Vijest o zagađenju u uvali Brsečine objavio je i Dubrovački dnevnik koji navodi da je more najvjerojatnije zagađeno građevinskim otpadom iz hotela koji se gradi u blizini.
6 KOMENTARI

 1. Treba nam VELIK BALKAN … ne “europska unija”.

  VELIK BALKAN bila bi saradnja Grcke Hrvatske Albanije Romunske Srbije

   • Prosto je nevrovatno koliko vas Hrvata ne shvata u kakvoj ste banani od kada vas je Nemačka uvukla u EU. Pa, sve su vam uništili, zar vam to nije jasno? Nekada je Hrvatska imala industriju i bila jaka, a danas? Sa dugom od 56 milijardi evra vi ste zauvek robovi Nemačke. Juga je bila JEDINA šansa za sve nas na Balkanu da živimo kao ljudi. I gde smo sada, svi mi? KO smo sada? Tužno…

    • Jedina prilika nam je oslobodoti se jugokomunističkog mentaliteta i uklanjanje iz javnog života onih koji su mentalno ostali u Jugoslaviji i socijalizmu.
     Hrvatskom još upravljaju mentalni komunisti i to je jedini problem.

 2. Ne zabrinjava plastika,… nego zemlja? Zato sto turisti iz betonskih okolina ni ne znaju boju zemlje? Ali odmah znaju da je jedna uvala, jedan dan… cijela zemlja!?

 3. Ovakvog debila kao ovog Marka koji se cudi zemlji k’o pura dreku treba svijecom trazit po toj velebnoj EU u kojoj on zivi. Kad se rade iskopi kod njih, onda sve samo cvijece i mirisi izlaze van, zemlje i kamenja nema, kisa nikada ne pada. A ovaj novinarcic sto radi clanak od nicega, radje se odi cuditi prelijevima kanalizacije u more jer je preopterecena nego glupostima tipa “vidi zemlja u moru i sve postane smedje na pol dana”.

Comments are closed.