Icke je iznio nekoliko lažnih tvrdnji o koronavirusu, primjerice da je 5G mreža povezana sa širenjem virusa, prenosi RTL.

Facebook je ugasio službenu stranicu teoretičara zavjera Davida Ickea zbog objavljivanja “dezinformacija o zdravlju koje bi mogle uzrokovati fizičke ozljede i štetu“.

Icke je iznio nekoliko lažnih tvrdnji o koronavirusu, primjerice da je 5G mreža povezana sa širenjem virusa. U jednom je, pak, videozapisu sugerirao da židovska grupa stoji iza virusa, piše BBC.

Nakon što mu je ugašen profil, na Twitteru je objavio

-Fašistički Facebook obrisao Davida Ickea – elita je PRESTRAVLJENA

Facebook se oglasio priopćenjem da su “stranicu maknuli zbog kontinuiranog kršenja pravila o štetnim informacijama”.

U petak je grupa pod nazivom Center for Countering Digital Hate (CCDH) objavila otvoreno pismo u kojem poziva sve tehnološke kompanije da ukinu Ickeove profile. U pismu ističu kako su Amazon, Facebook, Twitter i Youtube “povećali doseg Ickeovog rasizma i dezinformacija o bolesti COVID-19 na milijun ljudi”.

Pismo su potpisali član britanskog parlamenta Damian Collins te poznati zdravstveni službenici dr. Christian Jessen, dr. Dawn Harper te dr. Pixie McKenna.

Navode i neke primjere, kao što je video na Youtubeu u kojem Icke tvrdi da se nije moguće virusom zaraziti rukovanjem te objavu na Twitteru u kojoj tvrdi da Njemačka planira legalizirati silovanje za muslimane.

Pismo je objavljeno nakon što je Facebook uklonio Ickeovu stranicu.

Kada su ga pitali da komentira vijesti o zapaljenim 5G tornjevima u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, Icke je rekao da

-ukoliko se 5G nastavi i dospije tamo gdje žele da dođe, životu kakvog znamo doći će kraj, stoga ljudi moraju odlučiti.

Pandemija izazvala širenje dezinformacija: ‘Teorije zavjera i mržnja zarazile su internet’
Marianna Spring, stručnjakinja za dezinformacije i novinarka na društvenim mrežama pojasnila je kako je društvenim mrežama teško nadići problem teorija zavjera jer predstavljaju sivo područje pa komapnije riskiraju optužbe o cenzuri ukoliko poduzmu bilo kakve mjere.

No incidenti kao što su zapaljeni 5G tornjevi i zlostavljanje djelatnika u sektoru telekomunikacija povezani sa teorijama zavjere o koronavirusu ponukali su stranice kao što su Twitter i TikTok da postrože pravila.

Vlade i društvene mreže bore se sa tankom linijom između regulacije škodljivih informacija i slobode govora, ali stručnjaci ističu da se oboje može uz umjerenost i kolaboraciju, piše BBC.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime