Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Talijanski kuhar otkrio kako najpopularniju tjesteninu napraviti za nekoliko minuta

Talijanski chefovi i braća Giulio i Enrico otkrili su tajnu savršene pripreme najpoznatijeg jela od tjestenine
D.D. / Foto: Pixabay21. listopada 2025. 16:20
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp Email

Jedan talijanski kuhar otkrio je jednostavan trik koji možete primijeniti na jedno od najpopularnijih, a ujedno i najjednostavnijih jela, kako biste ga učinili još boljim. Istraživanje koje je provela kuhinja Italian Street Kitchen pokazalo je koji su recepti za tjesteninu izazvali najviše zanimanja uoči Svjetskog dana tjestenine.

Cacio e pepe je legendarno talijansko jelo, a dvojica talijanskih chefova za Express su otkrila nekoliko sitnih izmjena koje dodatno naglašavaju njegov okus, prenosi N1.

Chef Giulio Marchese rekao je:

“Cacio e pepe je suština talijanske kuhinje - nekoliko jednostavnih sastojaka pripremljenih savršeno. Nevjerojatno je vidjeti kako ga ljudi diljem svijeta prihvaćaju. Kad ga napravite kako treba, to je čista magija na tanjuru.”

Za tradicionalni cacio e pepe potrebna su samo tri sastojka: tjestenina, Pecorino Romano (talijanski tvrdi sir) i crni papar. Toliko je jednostavan da ga možete pripremiti za svega nekoliko minuta.

Ali ako vam rimska jednostavnost nije dovoljna, chefovi Giulio i Enrico podijelili su "baka odobreni“ dodatak.

“Tradicionalno se ovo jelo radi samo od špageta, Pecorina Romana i crnog papra, ali mi u Italian Street Kitchenu koristimo bucatini za izraženiju teksturu, dodajemo sol s tartufima za dublji okus, a na kraju završavamo s lagano zapečenim limunom i mrvicama Pecorina za svježinu i hrskavost.”

Cacio e pepe – recept

Sastojci:

  • Bucatini
  • Pecorino Romano
  • Parmezan
  • Crni papar
  • Sol s tartufima
  • Neslani maslac
  • Korica i sok limuna
  • Maslinovo ulje
  • Timijan
  • Krušne mrvice

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i kuhajte bucatini dok ne budu al dente.

U širokoj tavi otopite maslac s krupno mljevenim crnim paprom dok ne zamiriše, zatim dodajte malo tople vode od kuhanja tjestenine i prstohvat soli s tartufima kako biste napravili emulziju.

Ocijedite tjesteninu i stavite je izravno u tavu, maknite s vatre, a zatim postupno umiješajte naribani Pecorino i parmezan dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Na kraju dodajte koricu i nekoliko kapi soka od limuna.

Za dodatnu teksturu, prepržite mrvice na maslinovom ulju s timijanom i malo Pecorina dok ne postanu zlatne, pa ih pospite po jelu.

Poslužite odmah, uz dodatni crni papar i još malo naribanog Pecorina, ako volite intenzivniji okus.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
1
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Srcem za male heroje: Vrijedni uređaji stigli u Slavu Raškaj zahvaljujući akciji splitskih vatrogasaca
4
min
Srcem za male heroje: Vrijedni uređaji stigli u Slavu Raškaj zahvaljujući akciji splitskih vatrogasaca
Teška nesreća kod Drniša: Traktor pregazio djevojku
26
min
Teška nesreća kod Drniša: Traktor pregazio djevojku
Thompsonovi fanovi diljem zemlje čekaju podne
36
min
Thompsonovi fanovi diljem zemlje čekaju podne
Starica napadnuta u središtu Šibenika, napadačica završila iza rešetaka
45
min
Starica napadnuta u središtu Šibenika, napadačica završila iza rešetaka
Ivana Marković o HDZ-u: Domoljublje im znači čuvati vlast pod svaku cijenu
1
sat
Ivana Marković o HDZ-u: Domoljublje im znači čuvati vlast pod svaku cijenu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Splitski klub sinoć je bio pun k'o kutija šibica. Mladi Hrvati uglas pjevali sa Sekom Aleksić
    Splitski klub sinoć je bio pun k'o kutija šibica. Mladi Hrvati uglas pjevali sa Sekom Aleksić
    9. studenoga 2025. 16:08
  • Šokantni detalji tragedije u Dalmaciji: Motociklom se zabio u pješaka sa 168 km na sat!
    Šokantni detalji tragedije u Dalmaciji: Motociklom se zabio u pješaka sa 168 km na sat!
    9. studenoga 2025. 22:00
  • Neobično vrijeme u srcu studenog: Danima će nas pratiti sunce i dnevna toplina, evo kada se "diže" višednevneo jugo
    Neobično vrijeme u srcu studenog: Danima će nas pratiti sunce i dnevna toplina, evo kada se "diže" višednevneo jugo
    10. studenoga 2025. 00:43
  • Podbačaj posjećenosti prosvjeda na Rivi protiv stranih radnika: "Hrvatski branitelji nisu ginuli za Nepalce, Pakistance ili Indijce"
    Podbačaj posjećenosti prosvjeda na Rivi protiv stranih radnika: "Hrvatski branitelji nisu ginuli za Nepalce, Pakistance ili Indijce"
    9. studenoga 2025. 11:18
  • Kata Dizalica osvojila Supertalent: “Ja sam Kata Dizalica” donijela joj tri DA!
    Kata Dizalica osvojila Supertalent: “Ja sam Kata Dizalica” donijela joj tri DA!
    9. studenoga 2025. 20:38
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
  • Cjenik-Izbori
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.