Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Talijanski kuhar otkrio kako najpopularniju tjesteninu napraviti za nekoliko minuta

Talijanski chefovi i braća Giulio i Enrico otkrili su tajnu savršene pripreme najpoznatijeg jela od tjestenine
D.D. / Foto: Pixabay21. listopada 2025. 16:20
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Jedan talijanski kuhar otkrio je jednostavan trik koji možete primijeniti na jedno od najpopularnijih, a ujedno i najjednostavnijih jela, kako biste ga učinili još boljim. Istraživanje koje je provela kuhinja Italian Street Kitchen pokazalo je koji su recepti za tjesteninu izazvali najviše zanimanja uoči Svjetskog dana tjestenine.

Cacio e pepe je legendarno talijansko jelo, a dvojica talijanskih chefova za Express su otkrila nekoliko sitnih izmjena koje dodatno naglašavaju njegov okus, prenosi N1.

Chef Giulio Marchese rekao je:

“Cacio e pepe je suština talijanske kuhinje - nekoliko jednostavnih sastojaka pripremljenih savršeno. Nevjerojatno je vidjeti kako ga ljudi diljem svijeta prihvaćaju. Kad ga napravite kako treba, to je čista magija na tanjuru.”

Za tradicionalni cacio e pepe potrebna su samo tri sastojka: tjestenina, Pecorino Romano (talijanski tvrdi sir) i crni papar. Toliko je jednostavan da ga možete pripremiti za svega nekoliko minuta.

Ali ako vam rimska jednostavnost nije dovoljna, chefovi Giulio i Enrico podijelili su "baka odobreni“ dodatak.

“Tradicionalno se ovo jelo radi samo od špageta, Pecorina Romana i crnog papra, ali mi u Italian Street Kitchenu koristimo bucatini za izraženiju teksturu, dodajemo sol s tartufima za dublji okus, a na kraju završavamo s lagano zapečenim limunom i mrvicama Pecorina za svježinu i hrskavost.”

Cacio e pepe – recept

Sastojci:

  • Bucatini
  • Pecorino Romano
  • Parmezan
  • Crni papar
  • Sol s tartufima
  • Neslani maslac
  • Korica i sok limuna
  • Maslinovo ulje
  • Timijan
  • Krušne mrvice

Priprema:

U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i kuhajte bucatini dok ne budu al dente.

U širokoj tavi otopite maslac s krupno mljevenim crnim paprom dok ne zamiriše, zatim dodajte malo tople vode od kuhanja tjestenine i prstohvat soli s tartufima kako biste napravili emulziju.

Ocijedite tjesteninu i stavite je izravno u tavu, maknite s vatre, a zatim postupno umiješajte naribani Pecorino i parmezan dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu.

Na kraju dodajte koricu i nekoliko kapi soka od limuna.

Za dodatnu teksturu, prepržite mrvice na maslinovom ulju s timijanom i malo Pecorina dok ne postanu zlatne, pa ih pospite po jelu.

Poslužite odmah, uz dodatni crni papar i još malo naribanog Pecorina, ako volite intenzivniji okus.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
1
Nice
1
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
5
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
5
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
5
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
5
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
5
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.