TALIJANSKE VLASTI UPOZORAVAJU: “Budite jako oprezni, pada kamenje i pepeo, ne putujte”

Sve jača aktivnost Etne


Najveći europski vulkan Etna je u utorak izbacila velike količine pepela i lave iz jugoistočnog kratera koji je aktivan već nekoliko mjeseci.


Marco Viccaro, predsjednik Talijanske udruge vulkanologa, profesor geokemije i vulkanologije na Odjelu za biološke, geološke i ekološke znanosti na Sveučilištu u Cataniji objasnio je za Corriere della sera što se događa s Etnom.

– Etna je u stalnoj aktivnosti i jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu. Novi ciklus erupcije počeo je sredinom 2019. godine, a aktivnost se koncentrira uglavnom na jugoistočni krater – rekao je, prenosi 24 sata.

Viccaro objašnjava kako u zadnja dva mjeseca možemo posvjedočiti snažnijim eruptivnim fenomenima koji su slični onima koji su se događali od 2011. do 2014. godine.

Stefano Branca, ravnatelj Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) rekao je za Corriere kako erupcija Etne ne treba zabrinjavati građane.

– Vidjeli smo i gore – poručio je.Sve jača aktivnost Etne započela je prije dva dana, a dosegnula je vrhunac u utorak poslijepodne kada su se mogle čuti jake eksplozije. Znanstvenici su poručili kako se aktivnost vidjela i na drugim kraterima, iako je jugoistočni bio najaktivniji.

Ograničenja za građane u blizini Etne

U ponedjeljak poslijepodne počele su stizati i prve reakcije zabrinutih vlasti. Zatražili su da se proglasi stanje katastrofe za sela i općine u blizini vulkana.Kako je naveo regionalni tajnik Anthony Barbagallo, padala je jaka kiša lapila (materijal koji pada iz zraka tijekom erupcije) veličine do 10 centimetara, a pojavio se i vulkanski pepeo što je zakompliciralo kretanje u naseljenim mjestima.

Gradonačelnik Catanije Salvo Pogliese potpisao je naredbu kojom je privremeno zabranio promet bicikala i motocikala, ograničio brzinu automobila i kamiona na maksimalno 30 kilometara na sat na svim cestama u području općine, donosi 24 sata.

Pogliese je poručio građanima da budu maksimalno oprezni i da ograniče putovanja samo u slučaju stvarnih potreba.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
4
Plač
8
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime