TALENTIRANA 21-GODIŠNJAKINJA Upoznajte Palmu Čargo  – predvodnicu nove ere jedrenja na dasci

"Ovo je mala ekskluziva za vas i čitatelje jer od 4. do 9. svibnja JK Labud organizira Svjetski kup u iQFOIL-u, a budući da je to prva regata ove sezone, očekujemo pravi bum u našem gradu, naravno ako nam to situacija s koronavirusom dopusti"

Palma Čargo ima 21 godinu i nova je nada JK Labud iz Splita. Jedrenjem se bavi od svoje desete godine, a svoj put počela je u JK Mornar u kojem je ostvarila značajne rezultate u klasi Optimist. Bila je reprezentativka, druga na kriterijskoj ljestvici, državna prvakinja i dvanaesta na Europskom prvenstvu.


Prije pet godina prešla je u JK Labud, a prošle godine kao juniorka osvojila je brončanu medalju u klasi RS:X na Europskom prvenstvu. Već neko vrijeme vjetar hvata na modernijoj dasci u novoj disciplini, klasi iQFOIL, koja doslovno – leti! Brža je od svih dosadašnjih, a na sljedećim Olimpijskim igrama, 2024. godine u Parizu, pet od devet klasa zaista će letjeti po moru. Palma se trenutno priprema u Splitu, uz trenera Marina Siriščevića i kondicijskog trenera Velimira Velimirovića, a prvi nastup u novoj klasi čeka je upravo u Splitu, u svibnju. O tome, ali i općenito o novoj eri jedrenja na dasci popričali smo s Palmom, prije nego je izašla na more odraditi trening.

– Svi žele brže i bolje, dobar primjer je America’s Cup, a smatram da će i olimpijsko jedrenje postati atraktivnije s ovim klasama. Ono jedrenje koje smo gledali do sada, a koje traje oko sat vremena odlazi u povijest. Ostaje Laser kao jedina olimpijska klasa koja će opstati sve do Igara u Parizu, a poslije što bude. Jedrenje postaje atraktivno kada su bove što bliže obali, baš kao i natjecatelji. Sada regate moraju trajati od šest do deset minuta, što je oko 20-30 plovova u pet, šest dana – kazala nam je Palma.

Jasno je da je dosadašnje olimpijsko jedrenje bilo daleko od publike i manje atraktivno, na Igrama se slabo i pratilo?

– Tako je. Mora biti brže i atraktivnije, bliže obali i publici. Jedrenje je u prošlosti bio sport bez publike koji je tražio što čišće i idealnije uvjete na moru. Nema utjecaja obale, kurenta, tražili su se što bolji uvjeti. Sada ideš tri, četiri puta brže od vjetra, sport se skroz promijenio.

Postoji li neki centar u svijetu za iQFOIL klasu, negdje gdje je najpopularnija?


– Ovo je klasa koja je izašla tek prošle godine, znači imali smo RS:X klasu koja je bila olimpijska klasa zadnja četiri ciklusa. Sada je došao iQFOIL, windsurf klasa koja se još razvija. Mnogi su se prebacili u ovu klasu, a u ovom trenutku je najbrže rastuća jedriličarska klasa. Prošle godine je bilo 160 ljudi na prvom Svjetskom prvenstvu, što je nevjerojatno, a tek kolika je potražnja za opremom, ne mogu je toliko niti proizvesti.

Kako se snalaziš u ovoj klasi, dugo si u jedrenju, ali još si jako mlada?– Ja se osjećam odlično u novoj klasi, krenuli smo dosta ranije s treninzima, još dok smo bili u RS:X klasi, znali smo da dolazi nešto novo, pa smo imali duže vremena za pripremu.

Svjetski kup u Splitu prvo je tvoje veliko natjecanje u ovoj disciplini?

– Tako je, ovo je mala ekskluziva za vas i čitatelje jer od 4. do 9. svibnja JK Labud organizira Svjetski kup u iQFOIL-u, a budući da je to prva regata ove sezone, očekujemo pravi bum u našem gradu, naravno ako nam to situacija s koronavirusom dopusti. Nikad još nisam bila na nekoj regati u ovoj klasi pa tako ne znam ni što bih rekla u vezi poretka, ali obzirom na moj osjećaj na dasci mislim da će biti dobro.

Sigurno treba puno trenirati, biti na moru?

– Tako je, imam dvanaest treninga tjedno i jedan dan odmora. Glavni trening je na moru, napredujemo, učimo nove tehnike, a onda u teretanu, tamo je glavni Veljo (Velimir Velimirović).

Jeste li uspjeli do sada odraditi koju regatu?

– Nismo jer se stalno odgađaju. Trebali smo biti u Mallorci, pa u Francuskoj, Split je trebao biti treća regata, a zapravo je prva. Poslije planiramo Njemačku, pa dvije regate u Nizozemskoj, Švicarska isto dvije regate. Tako da imamo sedam do osam regata Svjetskog kupa, ali tko zna što će biti s koronavirusom tako da smo na oprezu.

Kakva je oprema daske na kojoj jedriš?

– To je high performance oprema, ništa bolje ovog trenutka ne postoji. Full karbon, relativno skupa jer košta 60.000 kn, iako su druge klase skuplje, ali je naša atraktivnija.

Bilo nam je zanimljivo čuti i što o ovoj djevojci kaže Marin Siriščević, njezin trener, iskusni morski vuk.

– Ja sam Palmi trener već devet godina. Znam je još dok je bila djevojčica i nemam joj baš ništa za prigovoriti. Radne navike su joj vrhunske, voli raditi, voli biti na moru, ne smeta joj ako se smrzava. Ona je baš pravi sportaš.

Kakva je situacija u Splitu što se tiče uvjeta za trening na moru?

– Nama se razina potrebnog vjetra smanjila. Prije nam je trebalo 20 čvorova za dobro jedrenje za windsurf, a sada se događa da Split ima idealne uvjete, maestrale od 10 do 15 čvorova svaki dan sedam mjeseci. To su odlični uvjeti, a evo uskoro nam na pripreme dolaze Mađari, a poslije Poljaci. Sad smo mi prepoznati jer trenutno imamo najbolje uvjete – zaključio je Siriščević.

JK Labud prvi je klub u državi koji podržava windsurfing i koji ulaže u takvu vrstu jedrenja. Pravi adrenalin tek slijedi, početak svibnja i daske jurilice po moru, blizu obale, nadohvat ruke, u Splitu. Stižu neka nova vremena, a s njima i Palma – djevojka koja leti po moru!

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
23
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime