Brojni građani diljem Dalmacije tijekom nedjelje navečer javili su nam se s fotografijama i upitima o neobičnim svjetlećim objektima na noćnom nebu. Kako su opisali, radilo se o više objekata u pravilnoj formaciji koji “putuju” po nebu. No ipak se ne radi ni o kakvim neidentificiranim letećim objektima već mreži komunikacijskih satelita Starlink tvrtke SpaceX Elona Muska.

Sateliti su još uvijek gusto grupirani dok se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 km/h. Nakon što se pozicioniraju, više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomjerno rasporediti oko cijelog opsega planeta Zemlje.

Starlink je buduća konstelacija od 12 tisuća satelita koja bi trebala pružiti globalnu pokrivenost širokopojasnim internet signalom, a investitor je američka svemirska kompanija SpaceX koja ih lansira na vlastitoj raketi Falcon 9.

Dok je Muskov cilj omogućiti bolju pokrivenost internetom diljem Zemlje, astronomi su mahom zgroženi ovim što se događa jer će se bitno zagaditi noćno nebo. Tako što može, primjerice, otežati potragu za tijelima iz svemira koja predstavljaju potencijalnu prijetnju Zemlji.

Bilo kako bilo, u galeriji pogledajte prizore snimljene u nedjelju navečer u 20:34 i to s Duilova. Ova skupina satelita lansirana je prošle srijede, 22. travnja.1 KOMENTAR

  1. ETO AKKVU TEHNIKU I TEHNOLOGIJU IMAMO ,A U ISTO VRIJEME NAM AMERIČKA KOMPANIJA NUDI TAKOZVANE PAMETNE TELEFONE PO CIJENI OD 7-DO 9 TISUĆA KUNA PO KOMADU, A IMAMO SPOSOBNU ,KAKO REKOH ,TEHNIKU I TEHNOLOGIJU DA IH ŠTANCAMO JEFTINIJE NEGO ŠABAČKE OPANKE . ALI,KRŠĆANSKI KAPITALIZAM NAUČIO DA SE SVE MORA PODREDITI KASTI,ODNOSNO , KLASI!!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime