Švedska unatoč rastu broja zaraženih popušta mjere: “Želim da i stariji od 70 žive normalnim životom”

Anders Tegnell dugo je branio otvoreni švedski model, ali ovog će se tjedna ipak sastati s lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili o mjerama lokalnih lockdowna kako bi žarišta zaraze doveli pod kontrolu


Švedska razmatra popuštanje restrikcija za starije osobe, unatoč porastu broja slučajeva zaraze koronavirusom. Najavio je to danas Anders Tegnell, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo i glavni arhitekt „švedskog modela“.


Tegnell je izjavio kako želi da osobe starije od 70 godina „žive normalnim životom“ nakon što su mjesecima izbjegavali bilo kakav socijalni kontakt, a trgovinu obavljali online.

Dodao je kako bi švedske vlasti takvom odlukom starijim osobama poslale istu poruku, kao i ostatku populacije te i potaknule da budu oprezne, bez „drakonskih mjera“ koje se ponovno pojavljuju u ostatku Europe, javlja Dnevnik.hr.

Ovakve najave dolaze unatoč činjenici kako je čak 70 posto preminulih umrlo u domovima za starije. Tegnell je odbacio tvrdnje kako je Švedska žrtvovala starije kako bi ostala otvorena.

Nakon ljeta broj oboljelih u Švedskoj je porastao, no Tegnell tvrdi da je povećanje manje „dramatično“ nego u ostatku Europe, dok broj umrlih stagnira.

Švedska nikad nije uvela lockdown, a škole, trgovine, kafići i restorani cijelo su vrijeme bili otvoreni.

Osobama starijim od 70 godina savjetovano je da izbjegavaju bliske fizičke kontakte te da sa članovima obiteljima komuniciraju telefonom ili online. Apeliralo se i da izbjegavaju javni prijevoz te zatraže pomoć u trgovini.

„Starijim osobama želimo poručiti da se ne moraju potpuno izolirati. Šaljemo im istu poruku kao i svima drugima – izbjegavajte velika okupljanja i držite distancu“, kazao je Tegnell za BBC Radio 4.

Anders Tegnell dugo je branio otvoreni švedski model, ali ovog će se tjedna ipak sastati s lokalnim dužnosnicima kako bi se dogovorili o mjerama lokalnih lockdowna kako bi žarišta zaraze doveli pod kontrolu.

Lokalne vlasti tada bi trebale ljudima preporučivati da ne posjećuju javna mjesta poput trgovačkih centara, muzeja, teretana, sportskih natjecanja, javnog prijevoza… No ističe se da će to biti samo preporuke za koje neće biti kažnjavanja ako se netko odluči da ih se neće pridržavati, piše Dnevnik.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime